Matěj Pospíšil
Trampský gulášek
Suroviny 4 porce
- 500 g vepřového maso (krkovička či plec)
- 500 g cibule
- kmín drcený
- rajský protlak
- plechovku fazolí ve slaném nálevu
- pepř a sůl
- 1 l vývaru
- 2 lžíce sádla
- bobkový list
- majoránku
Postup
Nakrájej cibulku nadrobno a maso na kostky. Kupička cibule by měla být stejně velká jako kupička masa. Pomalu rozpal v kotlíku sádlíčko a dej cíbu restovat. Musíš být opravdu gently a opékat jenom na mírném plameni, ať se ti nepřipálí, a dej jí dost času, což je pro dobrej gulášek naprosto zásadní.
Jestli nespěcháš, tak se neboj si s ní hrát klidně víc jak půlhodinku. Nezapomínej míchat! Jakmile budeš s dílem spokojen, zvyš plamen a naprudko zarestuj lžíci či dvě protláčku. Jak se začne přichytávat na dno hrnce, vařečkou ho zamíchej zpátky do cibulky. Dotmava osmahlá cibule společně s lehounce připáleným protlakem dá gulášku tu správně tmavou barvu a šmak.
- Přihoď na kousky pokrájené maso, kmín, bobkáč a špetku majoránky, promíchej to a nech pár minut restovat. Masíčko by mělo krásně pustit šťávu. Poté přilej vývar a nech dusit, dokud nezměkne, tak 20 minut. Jak maso změkne, přidej propláchnuté fazule a nech ještě minutku probublat.
Pak si nalaď Country rádio, guláš si nalož do ešusu, zakroj krajíc čerstvýho chleba a představuj si, že seš někde na jehličí.
Tip: Drsní trampové přisypou při vaření řáckou dávku sušeného chilli dle úrovně drsnosti.