Špenátová krémová polévka
Barbora Charvátová

Barbora Charvátová

Špenátová krémová polévka

Suroviny 3 porce

  • 400 g mraženého listového špenátu
  • 250 g brambor
  • 1 cibule
  • 100 g smetany (12%)
  • 300 ml vývaru nebo vody
  • 1 stroužek česneku
  • olej dle potřeby
  • sůl a muškátový oříšek dle chuti

Postup

  1. V hrnci rozpalte trošku oleje a osmažte na něm cibuli. Vzhledem k tomu, že polévku budeme v závěru stejně mixovat na krémovou, nijak se s tím párat nemusíte, a vezměte ji tedy klidně i více nahrubo. Než cibule chytne zlatavou barvu, oloupejte a na kostičky nakrájejte brambory, které pak v téměř hotové cibuli ještě trošku zasmahněte. Vše zalijte vývarem, stáhněte plamen a pár minut povařte, dokud vám nezačnou měknout brambory. Teprve poté přidejte do hrnce mražený špenát, abyste jej zbytečně dlouho tepelně neupravovali. Společně dovařte a až vše bude měkké, přidejte stroužek česneku (nebo i více – dle chuti) a tyčovým mixérem (nebo v koktejlovém nástavci robotu) rozmixujte zeleninu na hladký krém. Ten vraťte do hrnce, zjemněte smetanou či mlékem, v případě potřeby jej ještě můžete i doředit dalším vývarem. Dle chuti dosolte a dolaďte troškou strou- haného muškátového oříšku.

  2. Pokud budete chtít z polévky udělat hlavní chod, doplňte ji chlebem, domácími krutony či vejcem. Já jsem udělala jeho ztracenou variantu, která nejvíce lahodí oku, ale dětem bych z bezpečnostních důvodů uvařila spíše klasické vajíčko natvrdo. Hodí se i čerstvá jarní cibulka, jejíž lehce štiplavá chuť k polévce krásně ladí.

Máma v kuchyni

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Jahodový cheesecake

Jitka Adamová

Jahodový cheesecake

Outdoorový ramen

Petra Pospěchová

Outdoorový ramen

Rizoto z červené řepy

Fitrecepty

Rizoto z červené řepy

Tatarák z lososa

Matěj Pospíšil

Tatarák z lososa

Polívka pro malé upíry

Ondřej Holinka

Polívka pro malé upíry

Banánový chlebíček

Marika a Jirka Kučovi

Banánový chlebíček