La Buchta
Mramorová bábovka
Suroviny 1 bábovka
- 3 vejce
- 150 g (jemného) krupicového cukru
- 200 g másla + na vymazání
- 200 ml (polotučného) mléka
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového)
- 1 x špetka soli
- 25 g kvalitního kakaa
- 100 ml rumu
- 2 lžíce rybízové zavařeniny
Postup
- Troubu předehřejte na 160 °C. V míse ušlehejte buď ruční balonovou metlou, elektrickými metlami, případně v robotu s nasazenou metlou vejce s cukrem do pěny. Do ještě horkého rozpuštěného másla vmíchejte studené mléko, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.
- Těsto rozdělte na poloviny a do jedné z nich vmíchejte kakao, rum a zavařeninu. Menší a vyšší bábovkovou formu o průměru 15 cm vymažte máslem a střídavě do ní navrstvěte těsta. Vložte do trouby a pečte 35 až 45 minut, až bábovka vyběhne. Nechte ji trochu vychladnout ve formě a pak opatrně vyklopte.