Čumbrkové opojení
Jana Vlková

Jana Vlková

Čumbrkové opojení

Suroviny 2 porce

Na párky v těstíčku

  • 12 stonků lopuchu
  • sůl
  • 3 lžíce balzamikového nebo bezinkového octa
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 4 plátky prorostlé slaniny
  • vajíčko na potření
  • 1 lžička semínek laskavce ohnutého na posypání

Na miniquiche

  • 150 g lopuchů
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • sůl a mletý pepř
  • květy křenu selského na ozdobení

Postup

  1. Na obojí jedno 450g balení listového těsta a hladká mouka na jeho vyválení

  2. Všechny stonky lopuchu zbavte vláken, podobně jako se to dělá s rebarborou nebo fazolkami. 

  3. Na párky v těstíčku vyberte 12 výstavních stonků lopuchu, které se budou dobře balit do listového těsta podobně jako kremrole, a srovnejte je na stejnou délku. (Odřezky potom použijete na miniquiche.) Stonky povařte v osolené vodě a dejte rychle zchladit do misky se studenou vodou případně s ledem. 

  4. Z balzamikového nebo bezinkového octa, soli a římského kmínu udělejte marinádu a stonky v ní nechte minimálně 24 hodin.

  5. Z vyváleného listového těsta nakrájejte 4 plátky široké asi 2 cm a dlouhé asi 20 cm. Marinované lopuchy složte do otýpek po třech, zaviňte je do plátků slaniny a pak do proužků listového těsta. Potřete vajíčkem a posypte semínky laskavce ohnutého. 

  6. Zbytek stonků z prvního receptu a ještě další celé použijte na výrobu náplně do slaných koláčků: Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a zpěňte na másle. Lopuchové stonky nakrájejte na malé kousky a přidejte k cibulce. Přikryjte pokličkou a duste podle stáří rostliny 10–25 minut. Nakonec přidejte římský kmín, osolte a opepřete.

  7. Z vyváleného listového těsta nakrájejte čtverečky. Na každý čtvereček dejte asi lžíci náplně a lehce spojte. Stiskněte pouze tak, aby náplň nevytekla, ale zároveň byla vidět, podobně jako se dělají tvarohové šátečky. 

  8. Tipy a triky

    Do quichů by se mohla použít křídlatka japonská. Je ale trochu navinulá a místo cibulky by s ní lépe ladila slanina. Ke zdobení květy přistupujte kreativně a berte, co je. Hodí se česnáček lékařský, večernice vonná, měsíčnice roční.

Kytky k jídlu v receptech i herbáři

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce. Jako dárek navíc získáte zdarma recepty z kuchařky v aplikaci.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Špenátová krémová polévka

Barbora Charvátová

Špenátová krémová polévka

Líné kuře na víně

Matěj Pospíšil

Líné kuře na víně

Česnekové ghí

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Česnekové ghí

Náš Exot

Jana a David Borozidisovi

Náš Exot

Ravioly

Linda Müllerová

Ravioly