Čumbrkové opojení
Jana Vlková

Jana Vlková

Čumbrkové opojení

Suroviny 2 porce

Na párky v těstíčku

  • 12 stonků lopuchu
  • sůl
  • 3 lžíce balzamikového nebo bezinkového octa
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 4 plátky prorostlé slaniny
  • vajíčko na potření
  • 1 lžička semínek laskavce ohnutého na posypání

Na miniquiche

  • 150 g lopuchů
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • sůl a mletý pepř
  • květy křenu selského na ozdobení

Postup

  1. Na obojí jedno 450g balení listového těsta a hladká mouka na jeho vyválení

  2. Všechny stonky lopuchu zbavte vláken, podobně jako se to dělá s rebarborou nebo fazolkami. 

  3. Na párky v těstíčku vyberte 12 výstavních stonků lopuchu, které se budou dobře balit do listového těsta podobně jako kremrole, a srovnejte je na stejnou délku. (Odřezky potom použijete na miniquiche.) Stonky povařte v osolené vodě a dejte rychle zchladit do misky se studenou vodou případně s ledem. 

  4. Z balzamikového nebo bezinkového octa, soli a římského kmínu udělejte marinádu a stonky v ní nechte minimálně 24 hodin.

  5. Z vyváleného listového těsta nakrájejte 4 plátky široké asi 2 cm a dlouhé asi 20 cm. Marinované lopuchy složte do otýpek po třech, zaviňte je do plátků slaniny a pak do proužků listového těsta. Potřete vajíčkem a posypte semínky laskavce ohnutého. 

  6. Zbytek stonků z prvního receptu a ještě další celé použijte na výrobu náplně do slaných koláčků: Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a zpěňte na másle. Lopuchové stonky nakrájejte na malé kousky a přidejte k cibulce. Přikryjte pokličkou a duste podle stáří rostliny 10–25 minut. Nakonec přidejte římský kmín, osolte a opepřete.

  7. Z vyváleného listového těsta nakrájejte čtverečky. Na každý čtvereček dejte asi lžíci náplně a lehce spojte. Stiskněte pouze tak, aby náplň nevytekla, ale zároveň byla vidět, podobně jako se dělají tvarohové šátečky. 

  8. Tipy a triky

    Do quichů by se mohla použít křídlatka japonská. Je ale trochu navinulá a místo cibulky by s ní lépe ladila slanina. Ke zdobení květy přistupujte kreativně a berte, co je. Hodí se česnáček lékařský, večernice vonná, měsíčnice roční.

Kytky k jídlu v receptech i herbáři

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce. Jako dárek navíc získáte zdarma recepty z kuchařky v aplikaci.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Ječná kaše s mákem a citrónem

Jana a David Borozidisovi

Ječná kaše s mákem a citrónem

Čokoládovo-ovesná kaše s tahini a banánem

Ivana Stenzlová

Čokoládovo-ovesná kaše s tahini a banánem

Čokoládová pěna

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Čokoládová pěna

Kešu duhový dort

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Kešu duhový dort

Rizoto z červené řepy

Fitrecepty

Rizoto z červené řepy

Ořechové máslo

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Ořechové máslo