Jana Vlková
Kachna s kaštanovými knedlíky
Suroviny 4 osoby
Na knedlíky
- 4 žemle
- 65 g másla
- 180 g oloupaných jedlých kaštanů
- 100 ml mléka
- 3 vejce
- velká špetka soli
- 2 lžíce hrubé mouky
- špetka muškátového oříšku
- svazeček listů totenu menšího
- 4 kachní stehna nebo prsa nebo kombinace obojího
- 0.5 lžičky soli
- 1 x 2 cibule nebo 4 šalotky
- svazeček sušeného pelyňku černobýlu
Postup
Maso zprudka opečte na suché nepřilnavé pánvi. Pak je přendejte do velkého pekáče, jemně osolte. Přidejte cibuli nakrájenou po délce na čtvrtky nebo šalotku nakrájenou na poloviny. Pečte zvolna přikryté poklicí při 150 °C asi hodinu. Pak přidejte pelyněk a pečte ještě další hodinu, ke konci pečení odklopte poklici a nechejte zvolna dojít, aby se udělala kůrčička.
Mezitím udělejte knedlíky. Žemle nakrájejte na kostičky. 20 g másla rozpusťte a nechte rovnoměrně nasáknout do žemlí. Opečte je dozlatova v troubě na plechu. Ve vlažném mléku rozpusťte zbylých 50 g másla a přidejte žloutky. Směsí přelijte kostičky žemlí a nechejte asi 10 minut stát. Mezitím ušlehejte z bílků tuhý sníh. Do namočených žemlí přidejte sůl, muškátový oříšek, nasekaný toten, hrubou mouku a nasekané kaštany. Promíchejte a do směsi lehce zapracujte tuhý sníh.
Z hmoty vytvořte dva malé válečky, zabalte je a utáhněte do potravinářské folie, zaviňte do alobalu a dejte vařit do vroucí vody na 25 minut. V průběhu vaření knedlíky obraťte.
Podávejte na nahřátých talířích, s pivem.
Kytky k jídlu v receptech i herbáři
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce. Jako dárek navíc získáte zdarma recepty z kuchařky v aplikaci.