Ivana Stenzlová
Kari z červené čočky s dýní
Suroviny 3 porce
DŘEVO
- 1 x šťáva z ½ citrónu
VODA
- 250 g bio červené čočky
- nerafinovaná sůl
- 1 kostka bio zeleninového bujónu
KOV
- 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1.5 lžičky indického kari nebo masaly
- barevný pepř z mlýnku
ZEMĚ
- 2 středně velké mrkve
- 1 malá dýně Hokkaido
- 200 ml domácího kokosového mléka
- extra panenský olivový olej
OHEŇ
- špetka kurkumy
Postup
PŘÍPRAVA ČOČKY:
Červenou čočku dobře propereme pod tekoucí vodou.
Zalijeme vodou 2 cm nad okraj, vmícháme bio bujón a vaříme přibližně 5–7 minut.
Čočka nesmí být rozvařená, spíše tvrdší.
PŘÍPRAVA ZELENINY:
Zeleninu dobře umyjeme.
Dýni neloupeme, jen vybereme jádřinec a dužinu nakrájíme na kostky, přibližně 1,5 cm velké.
Mrkev oloupeme a nakrájíme na proužky.
Do lehce rozehřáté pánve přilijeme trochu olivového oleje.
Přihodíme nakrájenou zeleninu a restujeme.
Zamícháme nastrouhaný zázvor a pokračujeme v restování.
Zlehka osolíme, přidáme 2 lžíce vody, zakryjeme pokličkou a chvíli podusíme.
Jakmile je zelenina měkká, přikápneme šťávu z citrónu.
Přisypeme kurkumu a přilijeme kokosové mléko.
Necháme přibližně 5 minut probublávat.
Dochutíme indickým kari (masalou).
Zamícháme uvařenou červenou čočku.
Podle chuti dosolíme a opepříme.
Dej tělu šanci
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.