Jitka Rákosníková
Suppli al teléfono, telefonní dráty (Italské smaženky se sýrem)
Suroviny 2 porce
- 400 g zbylého uvařeného risotta (včetně případné omáčky)
- 1 plátek másla
- trocha nastrouhaného parmazánu
- 2 vejce
- 200 g mozzarelly nebo podobného vláčnějšího sýra nakrájeného na kostičky
- vejce a strouhanka na obalení
- rostlinný olej na smažení
Postup
Zbylé risotto promíchejte s máslem (pro vláčnost), parmazánem (pro chuť) a vejci (pro soudržnost) a na chvíli rozestřete na plech vyložený papírem na pečení, aby hmota trochu oschla. Lépe se pak tvaruje. Tento krok udělejte i v případě, že budete koule smažit až později.
Z hmoty vytvarujte namočenýma rukama koule, uprostřed udělejte palcem důlek a naplňte ho kostičkami sýra. Kouli opět uzavřete. Rýži můžete také v dlani vytvarovat do placky, poklást sýrem a uzavřít. V rukou pak naplněnou kouli poválejte do pravidelného tvaru.
Hotové koule protáhněte v rozšlehaných vejcích a obalte ve strouhance – i nadvakrát, suppli budou křupavější. Nechte je krátce zpevnit v chladu a pak smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova. Koule podávejte ihned a horké, abyste při rozkrojení nepřišli o efekt „telefonních drátů“.
Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové – Moderní domácnost beze zbytku
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.