Martina Alinče Dvořáková
Zapečená cuketa s rýží
Suroviny 4 porce
- 1 lžíce rýžového oleje (plus na vymazání)
- 100 g rýže Arborio
- 2 menší cukety
- 1 střední cibule
- 500 ml plnotučného mléka
- 3 vejce
- 100 g strouhaného parmazánu
- 1 lžička soli
- špetka čerstvě mletého pepře
- 2 lžičky čerstvého najemno nasekaného tymiánu
Postup
Troubu si předehřejte na 180 °C. Zapékací nádobu vymažte lehce olejem. Rýži uvařte podle návodu na obalu doměkka (trvá to asi 15 minut). Cukety nastrouhejte nahrubo a potom z nich vymačkejte tekutinu.
Cibuli nakrájejte najemno a na rozehřátém oleji v pánvi opečte dosklovata. Přidejte nastrouhané cukety a opékejte další 2 až 3 minuty. Ve větší míse smíchejte polovinu mléka se lžící oleje, vejci, polovinou sýra, solí, pepřem a tymiánem. Přidejte cukety s cibulí a uvařenou rýži a vše promíchejte.
Zapékací nádobu naplňte připravenou směsí. Povrch přelijte zbývajícím mlékem a posypejte sýrem. Pečte hodinu do zezlátnutí.
Máma mele vločky
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.