Fitrecepty
Dýňovo-jablečná polévka
Suroviny 6 porcí
- 500 g dýně hokkaido*
- 2 střední jablka
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 šalotky
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Dýni očistíme, vydlabeme a nakrájíme na menší kousky společně s jablky a obojí rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Česnek nakrájíme na plátky a poklademe také na plech. Vše zalijeme 2 lžícemi olivového oleje a posypeme sušeným tymiánem. Plech dáme do trouby a pečeme při 170–180 °C cca 35 minut.
V hrnci osmahneme nadrobno nasekané šalotky. Přidáme upečenou dýni s jablky, zalijeme vývarem a necháme vařit 15 minut.
Polévku necháme vychladnout a rozmixujeme tyčovým mixérem. Osolíme a opepříme podle chuti.
Tip: Vnitřek dýně nevyhazujte. Semínka vyberte, opražte je nasucho na pánvi a ozdobte jimi polévku.
*Dýně hokkaido je bohatá na vitamíny A, B, C, betakaroten a také vápník. Napomáhá při onemocnění slinivky břišní nebo žaludečních potížích a má skvělé detoxikační účinky.
Jíme zdravě s Fitrecepty - 120 zdravých a chutných receptů pro celou rodinu
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.