

Lucie Kazdová
Vánočka
Suroviny 1 vánočka
- 220 ml mléka, teplého
- 50 g cukru krystal
- 20 g čerstvého droždí
- 375 g bezlepkové mouky Schär Mix B Bread Mix
- 0.5 lžička soli
- 65 g másla
- 2 žloutky
- 100 g rozinek namočených v rumu
- 100 g mandlí
- 1 vejce na potření
Postup
Nejprve si z teplého mléka, lžíce cukru a droždí připravte kvásek. Nechte jej na teplém místě pod utěrkou vzejít.
Do velké mísy prosejte mouku a přidejte všechny ostatní suroviny včetně vzešlého kvásku. Vypracujte vláčné těsto. Na teplém místě nechte pod utěrkou alespoň hodinu kynout.
Po vykynutí rozdělte na 9 kusů, vyválejte dlouhé válečky. Nejspodnější patro vánočky bude ze čtyř, prostřední ze tří a navrch ze dvou válečků. Na krajích prameny dobře spojte, proti sesunutí celé vánočky na stranu můžete zajistit špejlemi: pár jich zapíchněte podél vrchního patra – vánočka se tím zpevní. Upletení vánočky ze čtyř pramenů je docela náročné. Pokud to jako já každý rok zapomenete, doporučuji se podívat na některé z mnoha videí na YouTube.
Znovu nechte nakynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 45 minut na 160 °C.
Zda je vánočka dostatečně propečená i uvnitř, zjistíte vpichem špejlí, pokud se vám ji podaří vytáhnout čistou, je vánočka hotová.