Vánočka
Lucie Kazdová

Lucie Kazdová

Vánočka

Suroviny 1 vánočka

  • 220 ml mléka, teplého
  • 50 g cukru krystal
  • 20 g čerstvého droždí
  • 375 g bezlepkové mouky Schär Mix B Bread Mix
  • 0.5 lžička soli
  • 65 g másla
  • 2 žloutky
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • 100 g mandlí
  • 1 vejce na potření

Postup

  1. Nejprve si z teplého mléka, lžíce cukru a droždí připravte kvásek. Nechte jej na teplém místě pod utěrkou vzejít.

  2. Do velké mísy prosejte mouku a přidejte všechny ostatní suroviny včetně vzešlého kvásku. Vypracujte vláčné těsto. Na teplém místě nechte pod utěrkou alespoň hodinu kynout.

  3. Po vykynutí rozdělte na 9 kusů, vyválejte dlouhé válečky. Nejspodnější patro vánočky bude ze čtyř, prostřední ze tří a navrch ze dvou válečků. Na krajích prameny dobře spojte, proti sesunutí celé vánočky na stranu můžete zajistit špejlemi: pár jich zapíchněte podél vrchního patra – vánočka se tím zpevní. Upletení vánočky ze čtyř pramenů je docela náročné. Pokud to jako já každý rok zapomenete, doporučuji se podívat na některé z mnoha videí na YouTube.

  4. Znovu nechte nakynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 45 minut na 160 °C.

  5. Zda je vánočka dostatečně propečená i uvnitř, zjistíte vpichem špejlí, pokud se vám ji podaří vytáhnout čistou, je vánočka hotová.

Bez lepku - sladké i slané recepty

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Perníkový závin s povidly a ořechy

Marika a Jirka Kučovi

Perníkový závin s povidly a ořechy

Velikonoční nádivkové muffiny

Svatava Vašková

Velikonoční nádivkové muffiny

Turecké vejce

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Turecké vejce

Raw pizza

Jitka Adamová

Raw pizza