Vánočka
Lucie Kazdová

Lucie Kazdová

Vánočka

Suroviny 1 vánočka

  • 220 ml mléka, teplého
  • 50 g cukru krystal
  • 20 g čerstvého droždí
  • 375 g bezlepkové mouky Schär Mix B Bread Mix
  • 0.5 lžička soli
  • 65 g másla
  • 2 žloutky
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • 100 g mandlí
  • 1 vejce na potření

Postup

  1. Nejprve si z teplého mléka, lžíce cukru a droždí připravte kvásek. Nechte jej na teplém místě pod utěrkou vzejít.

  2. Do velké mísy prosejte mouku a přidejte všechny ostatní suroviny včetně vzešlého kvásku. Vypracujte vláčné těsto. Na teplém místě nechte pod utěrkou alespoň hodinu kynout.

  3. Po vykynutí rozdělte na 9 kusů, vyválejte dlouhé válečky. Nejspodnější patro vánočky bude ze čtyř, prostřední ze tří a navrch ze dvou válečků. Na krajích prameny dobře spojte, proti sesunutí celé vánočky na stranu můžete zajistit špejlemi: pár jich zapíchněte podél vrchního patra – vánočka se tím zpevní. Upletení vánočky ze čtyř pramenů je docela náročné. Pokud to jako já každý rok zapomenete, doporučuji se podívat na některé z mnoha videí na YouTube.

  4. Znovu nechte nakynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 45 minut na 160 °C.

  5. Zda je vánočka dostatečně propečená i uvnitř, zjistíte vpichem špejlí, pokud se vám ji podaří vytáhnout čistou, je vánočka hotová.

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Pizza se špenátovým základem

Fitrecepty

Pizza se špenátovým základem

Cibulové hotdogy s meruňkovou hořčicí a zkaramelizovanou cibulí

Gastrokroužek

Cibulové hotdogy s meruňkovou hořčicí a zkaramelizovanou cibulí

Seitan steak

Linda Müllerová

Seitan steak

Cereální triple

Ondřej Holinka

Cereální triple

Kuřecí prso plněné gorgonzolou s kapustou a pekanovými ořechy

Zdeněk Pohlreich

Kuřecí prso plněné gorgonzolou s kapustou a pekanovými ořechy