Karolína Kamberská
Povidlové taštičky s marcipánem
Suroviny 4 porce
- 100 g másla
- 100 g marcipánu
- 1.5 lžíce rumu nebo slivovice
- 250 g švestkových povidel
- 250 g hrubé mouky a na vál
- 1 x vejce
- 700 g moučných brambor, varný typ C
- 90 g strouhanky
- 80 g moučkového cukru
- sůl
Postup
- Brambory uvařte v osolené vodě tak, aby byly pevné, půjdou lépe nastrouhat. Budete-li je lisovat, uvařte je zcela doměkka. Slijte je, oloupejte a nechte vychladnout.
- Brambory nastrouhejte (prolisujte) na pomoučený vál a spojte s vajíčkem, moukou a rovnou lžičkou soli. Rukama rychle zpracujte v hladké těsto a ihned dělejte taštičky – čím déle s těstem pracujete, tím je jeho konzistence horší – začne řídnout. Těsto rozválejte na placku o síle cca 3 mm a rozkrájejte na čtverce o hraně 5–6 cm nebo vypichujte kolečka. Povidla promíchejte s alkoholem. Na střed každého čtverce (kolečka) dejte trochu povidel, na ně plátek marcipánu a spojte k sobě okraje. Zarovnejte je rádýlkem nebo zmáčkněte ozdobně vidličkou.
- Taštičky vařte ve vroucí osolené vodě 5–7 minut, jsou hotové chvíli poté, co vyplavou na hladinu. Vylovte je děrovanou podběračkou a dejte do mísy. Strouhanku opečte na pánvi dozlatova na lžíci másla. Podávejte posypané opečenou strouhankou, polité rozpuštěným máslem a poprášené moučkovým cukrem. Skvělý dezert i sladký hlavní chod.
- Tip: Na bramborové těsto použijte nejlépe staré a moučnější brambory. Nové brambory nejsou na těsto vhodné. Uvařené taštičky odkládejte do mísy s trochou sádla, oleje nebo másla, aby se neslepovaly, Nebo je rovnou dejte na talíře. Taštičky můžete před vařením uložit rozložené na tácku na chvíli do mrazničky, aby se zpevnily. Pokud jich uděláte víc, zamrazte je, a když ztuhnou, uložte je v mrazničce do krabičky. Před vařením je pak nerozmrazujte.
Karolína - Domácí kuchařka - Štěstí z kuchyně
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.