Janina Černá, Jana Dell Plotnárková
Kešu duhový dort
Suroviny 4 dortíky (12 cm)
Příchutě krému: Čokoládová část
- 1.5 lžíce kokosového mléka
- 1.5 lžíce rozehřáté čokolády
- 1 lžíce kokosového oleje
Příchutě krému: Malinová část
- 100 g malin
Příchutě krému: Borůvková část
- 100 g borůvek
Kešu krém
- 300 g kešu (namočených přes noc nebo alespoň na 6 hodin) ze str. 96
- 0.25 hrnku kokosového mléka
- 2 lžíce šťávy z citronu
- 3 lžíce kokosového oleje
Spodní vrstva
- 130 g kešu
- 100 g bio strouhaného kokosu
- vanilkového extraktu
- 0.5 lžičky skořice
- 100 ml kokosového mléka
Příchutě krému: Špenátová část
- 2 hrsti špenátu
- 2 lžíce kokosového mléka
- 1 lžíce kokosového oleje
- vanilkový extrakt
Postup
- Spodní vrstva: Kešu společně s kokosem, vanilkou, skořicí a kokosovým mlékem vložíme do mixéru a mixujeme, dokud se nevytvoří hladká hmota.
- Hmotu rozdělíme na 3 části, rovnoměrně rozprostřeme a prsty nebo lžící přitlačíme na dno formiček.
- Formičky překryjeme a vložíme alespoň na 1 ½ hodiny do lednice.
- Kešu krémy: Kešu přecedíme, propláchneme a s dalšími ingrediencemi vložíme do mixéru. Směs mixujeme, dokud se nevytvoří jemná hmota. Vzniklou hmotu rozdělíme na 4 části a přendáme do misek.
- Poté vložíme jednu část kešu do mixéru, přidáme borůvky a rozmixujeme. Vzniklou směs rovnoměrně rozprostřeme do formiček se zatuhlou spodní vrstvou a vložíme do mrazáku zatuhnout.
- Postup opakujeme i s dalšími příchutěmi krému tak, aby vždy předchozí vrstva byla dostatečně ztuhlá. Jednotlivé vrstvy kombinujeme dle chuti.
- Hotové dortíky vložíme alespoň na 3 hodiny do mrazáku. Poté je ozdobíme lesními plody nebo nasekanými pistáciemi a podáváme.