Jana Vlková
Vejce Fabergé v tulipánovém stakanu
Suroviny 0
- 8 vajec
- 1 čerstvý krémový sýr
- 1 lžička hořčice z lichořeřišnice
- sůl a mletý pepř
- hrst listů šťovíku i se stonky
- květy tulipánů na ozdobení
Postup
Vejce uvařte natvrdo, ukrojte širokou část, kde je vzduchová komůrka, a opatrně vyjměte žloutky. V misce je rozmělněte vidličkou s jemným krémovým sýrem, lichořeřišnicovou hořčicí, solí a pepřem. Šťovík dobře omyjte a nasekejte nadrobno. Část stonků dejte stranou na pozdější dekoraci a zbytek zapracujte do směsi. Směsí následně plňte vydlabané bílkové kalíšky.
Stojánky na vajíčka vyložte květy tulipánů, z nichž jste odstranili pestíky a tyčinky. Do těchto vylepšených kalíšků uložte vejce a nahoře ozdobte zbylými nasekanými stonky šťovíku.
Tipy a triky a vysvětlivka: Pokud vám takto vyzdobená vejce nestačí, můžete přidat navrch ještě další kvítka, např. modrý plicník nebo obrané jazykovité lístky z květů sedmikrásek, pokud třeba máte plnokvětou červenou nebo růžovou varietu.
Pierre-Karl Fabergé byl slavný klenotník. Vejce, která vytvářel pro cary Alexandra III. a Mikuláše II., jsou synonymem okázalosti carského dvora. Vejce byla určena jako každoroční velikonoční dárek pro carevnu Marii Fjodorovnu, respektive carevnu Alexandru. První vzniklo v roce 1885 a poslední se ke své majitelce už nedostalo, klenotník je totiž dokončil až po její internaci v roce 1917, kterou následovala poprava.
Stakan (v rus. prostředí) číše, sklenice. (zdroj: on-line Slovník cizích slov)
Kytky k jídlu v receptech i herbáři
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce. Jako dárek navíc získáte zdarma recepty z kuchařky v aplikaci.