Vejce Fabergé v tulipánovém stakanu
Jana Vlková

Jana Vlková

Vejce Fabergé v tulipánovém stakanu

Suroviny 0

  • 8 vajec
  • 1 čerstvý krémový sýr
  • 1 lžička hořčice z lichořeřišnice
  • sůl a mletý pepř
  • hrst listů šťovíku i se stonky
  • květy tulipánů na ozdobení

Postup

  1. Vejce uvařte natvrdo, ukrojte širokou část, kde je vzduchová komůrka, a opatrně vyjměte žloutky. V misce je rozmělněte vidličkou s jemným krémovým sýrem, lichořeřišnicovou hořčicí, solí a pepřem. Šťovík dobře omyjte a nasekejte nadrobno. Část stonků dejte stranou na pozdější dekoraci a zbytek zapracujte do směsi. Směsí následně plňte vydlabané bílkové kalíšky. 

  2. Stojánky na vajíčka vyložte květy tulipánů, z nichž jste odstranili pestíky a tyčinky. Do těchto vylepšených kalíšků uložte vejce a nahoře ozdobte zbylými nasekanými stonky šťovíku.

  3. Tipy a triky a vysvětlivka: Pokud vám takto vyzdobená vejce nestačí, můžete přidat navrch ještě další kvítka, např. modrý plicník nebo obrané jazykovité lístky z květů sedmikrásek, pokud třeba máte plnokvětou červenou nebo růžovou varietu.

  4. Pierre-Karl Fabergé byl slavný klenotník. Vejce, která vytvářel pro cary Alexandra III. a Mikuláše II., jsou synonymem okázalosti carského dvora. Vejce byla určena jako každoroční velikonoční dárek pro carevnu Marii Fjodorovnu, respektive carevnu Alexandru. První vzniklo v roce 1885 a poslední se ke své majitelce už nedostalo, klenotník je totiž dokončil až po její internaci v roce 1917, kterou následovala poprava. 

    Stakan (v rus. prostředí) číše, sklenice. (zdroj: on-line Slovník cizích slov)

Kytky k jídlu v receptech i herbáři

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce. Jako dárek navíc získáte zdarma recepty z kuchařky v aplikaci.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Lilky s ricottou

Martina Alinče Dvořáková

Lilky s ricottou

Zapečené fíky s riccotovým krémem, pistáciemi a medem

Monika Menky

Zapečené fíky s riccotovým krémem, pistáciemi a medem

Ječná kaše s mákem a citrónem

Jana a David Borozidisovi

Ječná kaše s mákem a citrónem

Cibulovo-rajčatová polévka s křenem

Petr Klíma

Cibulovo-rajčatová polévka s křenem