Věra Strnadová
Amarantová kaše s ovesnými vločkami
Suroviny 1 porce
- javorový sirup, pro děti minimální množství
- karob nebo prášek z nepraženého kakaa, pro děti vynechte
- rozmanitá semínka
- 250 ml tekutiny, pro děti se hodí rýžové nebo ovesné mléko
- 40 g jemných ovesných vloček
- 20 g amarantu
Postup
- Do tekutiny vsypte nejdříve amarant. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a vařte alespoň 20 minut. Občas promíchejte. Pak přisypte ovesné vločky a nyní už za častého míchání dovařte do husté konzistence – trvá to dalších přibližně 5 minut. Hotovou kaši oslaďte javorovým sirupem.
- Dětem podávejte kaši jemně sypanou na prášek mletými slunečnicovými a dýňovými semínky. Větším strávníkům posypte kaši ještě karobem nebo kakaem.
- Tip: Amarant obsahuje sladkou a svíravou chuť, vyživuje krev a plazmu a svojí lehkou strukturou vyvažuje těžší ovesné vločky. Takto si představuji jeden z ideálních pokrmů pro ženu po porodu. Použijete-li bezlepkové ovesné vločky, bude kaše vhodná i při celiakii.