Matěj Pospíšil
Vinná klobása na černém pivu s celerovým puré
Suroviny 1 porce
- 1 m vinné klobásky
- černé pivo
- 250 g brambor
- 100 g slaninky
- 250 g celeru
- 0.2 l mléka
- 1 cibuli
- sůl a pepř
Postup
Vinnou klobásu si rozděl na dvě žížaly a spíchni z nich dva supr šneky. Jestli nemáš špejle, osmahni hadice jen tak nadivoko. Na pánvičce si rozpal kapku oleje a každého šneka lehce osmahni tak minutku z každé strany, aby chytnul barvu, ale nepřipálil se, a dej na chvilku stranou.
Cibulku nakrájej na kolečka a na výpeku z klobás osmahni společně se slaninkou, dokud cíba nechytne nahnědlou barvu. Podlej pivem a bohatě opepři, nech tak půl piva odpařit, pak klobásy vrať, stáhni plamen a nech je v omáčce dojít.
Brambory i celer oškrábej a nakrájej na kostičky. Dej vařit do osolené vody a rozvař úplně doměkka, radši víc než míň, celer potřebuje trochu víc času jak bramboři. Potom z hrnca slej vodu, přilej mléko, stáhni plamen a vrať na plotnu.
Když začne milk pobublávat, sundej z plotny (dávej majzla, ne že to připálíš!) a rozšťouchej šťouchadlem na kaši. Na talíř dej nejdřív kašu, pak klobaňu a celý si to pěkně polej tou dobrotou z pánvičky. Jestli máš po ruce trochu petržílky nebo šnytliku, tak si to tim dekoratívně posypej.