Raw pizza
Jitka Adamová

Jitka Adamová

Raw pizza

Suroviny 1 pizza

Na ozdobu

  • 1 papriku
  • 1 hrst rukoly
  • 100 g černých oliv
  • 1 červenou cibuli

Na rajčatový protlak

  • 55 g sušených rajčat
  • 2 střední rajčata
  • 0.6 šálku nasekané červené papriky
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • 0.5 šálku čerstvého koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička jablečného octa
  • sůl, černý pepř, oregano

Na těsto

  • 150 g zlatého lněného semínka
  • 300 g kešu nebo mandlí
  • 1 cibuli
  • 240 ml vody
  • 1 hrst čerstvých bylinek – oregano, tymián, rozmarýna

Postup

  1. Lněné semínko rozemelte v mlýnku na kávu a namočte asi na 3 hodiny do vody (zalijte ho jen jedním šálkem vody, ať může nabobtnat a vy zároveň nemusíte vodu slévat. Mletý len totiž budete slévat jen se značným vypětím sil. Kdybyste si ale chtěli usnadnit práci a namočili celé semínko, budete mít jiný problém – v mixéru ho nerozsekáte.
  2. Přesuňte namočený rozemletý len do mixéru a přidejte kešu, cibuli, vodu a bylinky. Umixujte kompaktní hmotu, ne příliš tuhou, ale ani příliš řídkou – trochu jako klasické těsto na pizzu.
  3. Tuto směs vložte mezi dva kusy potravinové fólie, rozválejte válečkem do tvaru pizzy a takové velikosti, jakou vám plát sušičky dovolí. Opatrně překlopte budoucí korpus z fólie na plát sušičky vyložený pečicím papírem a sušte asi 4,5 hodiny z každé strany.
  4. Usušený korpus sundejte ze sušičky. Všechny ingredience na protlak spolu rozmixujte do požadované hladkosti a potřete korpus. Zeleninu na dokončovací fázi očistěte, pokrájejte a naaranžujte na pizzu tak, jak bude lahodit vašemu oku. Krátce se pokochejte a pizzu snězte, než zase stihne zvlhnout pod protlakem a zeleninou.
  5. Tip: Sušené placky nemusíte dokončovat hned na první pokus. Můžete je zabalit do fólie a odložit do mrazáku, kde měsíc počkají, až někdy nebudete stíhat připravit včasnou večeři, pohoštění pro hosty, nebo až si uděláte jednoduše líný den, kdy se vám nechce nic chystat a přesto se plánujete dobře najíst.

RAW pro zdraví a krásu

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Zapečená cuketa s rýží

Martina Alinče Dvořáková

Zapečená cuketa s rýží

Dýně v sezamovo-šalvějovém těstíčku se sýrovým dipem

Karolína Kamberská

Dýně v sezamovo-šalvějovém těstíčku se sýrovým dipem

Rozkládací jablko

Ondřej Holinka

Rozkládací jablko

Čokoládové dortíky

Martina Alinče Dvořáková

Čokoládové dortíky

Kuřecí rizoto na čínském zelí s mrkví a koriandrem

Ivana Stenzlová

Kuřecí rizoto na čínském zelí s mrkví a koriandrem

Makový koláč s višňovým kompotem

Petr Klíma

Makový koláč s višňovým kompotem