

Jitka Adamová
Raw pizza
Suroviny 1 pizza
Na ozdobu
- 1 papriku
- 1 hrst rukoly
- 100 g černých oliv
- 1 červenou cibuli
Na rajčatový protlak
- 55 g sušených rajčat
- 2 střední rajčata
- 0.6 šálku nasekané červené papriky
- pár lístků čerstvé bazalky
- 0.5 šálku čerstvého koriandru
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička jablečného octa
- sůl, černý pepř, oregano
Na těsto
- 150 g zlatého lněného semínka
- 300 g kešu nebo mandlí
- 1 cibuli
- 240 ml vody
- 1 hrst čerstvých bylinek – oregano, tymián, rozmarýna
Postup
- Lněné semínko rozemelte v mlýnku na kávu a namočte asi na 3 hodiny do vody (zalijte ho jen jedním šálkem vody, ať může nabobtnat a vy zároveň nemusíte vodu slévat. Mletý len totiž budete slévat jen se značným vypětím sil. Kdybyste si ale chtěli usnadnit práci a namočili celé semínko, budete mít jiný problém – v mixéru ho nerozsekáte.
- Přesuňte namočený rozemletý len do mixéru a přidejte kešu, cibuli, vodu a bylinky. Umixujte kompaktní hmotu, ne příliš tuhou, ale ani příliš řídkou – trochu jako klasické těsto na pizzu.
- Tuto směs vložte mezi dva kusy potravinové fólie, rozválejte válečkem do tvaru pizzy a takové velikosti, jakou vám plát sušičky dovolí. Opatrně překlopte budoucí korpus z fólie na plát sušičky vyložený pečicím papírem a sušte asi 4,5 hodiny z každé strany.
- Usušený korpus sundejte ze sušičky. Všechny ingredience na protlak spolu rozmixujte do požadované hladkosti a potřete korpus. Zeleninu na dokončovací fázi očistěte, pokrájejte a naaranžujte na pizzu tak, jak bude lahodit vašemu oku. Krátce se pokochejte a pizzu snězte, než zase stihne zvlhnout pod protlakem a zeleninou.
- Tip: Sušené placky nemusíte dokončovat hned na první pokus. Můžete je zabalit do fólie a odložit do mrazáku, kde měsíc počkají, až někdy nebudete stíhat připravit včasnou večeři, pohoštění pro hosty, nebo až si uděláte jednoduše líný den, kdy se vám nechce nic chystat a přesto se plánujete dobře najíst.
RAW pro zdraví a krásu
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.