Raw pizza
Jitka Adamová

Jitka Adamová

Raw pizza

Suroviny 1 pizza

Na ozdobu

  • 1 papriku
  • 1 hrst rukoly
  • 100 g černých oliv
  • 1 červenou cibuli

Na rajčatový protlak

  • 55 g sušených rajčat
  • 2 střední rajčata
  • 0.6 šálku nasekané červené papriky
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • 0.5 šálku čerstvého koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička jablečného octa
  • sůl, černý pepř, oregano

Na těsto

  • 150 g zlatého lněného semínka
  • 300 g kešu nebo mandlí
  • 1 cibuli
  • 240 ml vody
  • 1 hrst čerstvých bylinek – oregano, tymián, rozmarýna

Postup

  1. Lněné semínko rozemelte v mlýnku na kávu a namočte asi na 3 hodiny do vody (zalijte ho jen jedním šálkem vody, ať může nabobtnat a vy zároveň nemusíte vodu slévat. Mletý len totiž budete slévat jen se značným vypětím sil. Kdybyste si ale chtěli usnadnit práci a namočili celé semínko, budete mít jiný problém – v mixéru ho nerozsekáte.
  2. Přesuňte namočený rozemletý len do mixéru a přidejte kešu, cibuli, vodu a bylinky. Umixujte kompaktní hmotu, ne příliš tuhou, ale ani příliš řídkou – trochu jako klasické těsto na pizzu.
  3. Tuto směs vložte mezi dva kusy potravinové fólie, rozválejte válečkem do tvaru pizzy a takové velikosti, jakou vám plát sušičky dovolí. Opatrně překlopte budoucí korpus z fólie na plát sušičky vyložený pečicím papírem a sušte asi 4,5 hodiny z každé strany.
  4. Usušený korpus sundejte ze sušičky. Všechny ingredience na protlak spolu rozmixujte do požadované hladkosti a potřete korpus. Zeleninu na dokončovací fázi očistěte, pokrájejte a naaranžujte na pizzu tak, jak bude lahodit vašemu oku. Krátce se pokochejte a pizzu snězte, než zase stihne zvlhnout pod protlakem a zeleninou.
  5. Tip: Sušené placky nemusíte dokončovat hned na první pokus. Můžete je zabalit do fólie a odložit do mrazáku, kde měsíc počkají, až někdy nebudete stíhat připravit včasnou večeři, pohoštění pro hosty, nebo až si uděláte jednoduše líný den, kdy se vám nechce nic chystat a přesto se plánujete dobře najíst.

RAW pro zdraví a krásu

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Sezamové špičky

Iva Trhoňová

Sezamové špičky

Koko máslo

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Koko máslo

Ďábelská cuketa

Tomáš Kosačík, Lucie Kosačíková

Ďábelská cuketa

Kokosová kari polévka

Michaela Šupáková

Kokosová kari polévka

Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou

Karolína Kamberská

Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou