Barbora Charvátová
Mrkvová krémová polévka
Suroviny 4 porce
- 300 g mrkve
- 1 velká cibule
- vývar dle potřeby
- smetana nebo plnotučné mléko na zjemnění (od 1 roku)
- olej dle potřeby
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- sůl dle chuti
Postup
Mrkev očistěte a nakrájejte na kostky nebo kolečka, stejně tak i cibuli nakrájejte na větší kostky. V hrnci rozpalte trošku oleje a začněte na něm opékat cibuli. Až bude na půli cesty ke zlátnutí, přidejte nakrájenou mrkev a společně je „dozlatovte“. Poté podlijte vývarem tak, aby byla veškerá zelenina ponořená, ale ne více. Přidejte také bobkový list a nové koření a vařte do změknutí (bude to něco kolem čtvrt hodinky). Poté koření vyberte a zeleninu projeďte tyčovým mixérem, dokud nevznikne hladký krém. Ten dle chuti a potřeby nařeďte ještě smetanou nebo mlékem a dosolte. Můžete přidat i špetku muškátového oříšku, slunečnicová se- mínka, a pokud budete mít zeleniny stále ještě málo, tak třeba klidně i brambory.
Máma v kuchyni
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.