Ostré těstoviny s rajčátky a olivami
Suroviny 5 porcí
Na omáčku
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 3 x sardelové řezy, nasekané nadrobno
- 2 lžíce kaparů
- 1.5 lžičky drcených sušených chilli papriček
- 0.5 lžičky sušeného oregana
- 2 lžičky doppio concentrato (viz Něco navíc) nebo 1–2 rozmixovaná nakládaná sušená rajčata
- 1 hrnek černých, hnědých či fialových oliv (my jsme použili kalamata)
- 800 g konzerva třešňových rajčátek
- mořská sůl
- 500 g špaget
- čerstvé oregano nebo hladkolistá petrželka na ozdobení
- hobliny parmazánu k podávání
- několik třešňových rajčátek na větvičce
Postup
- V rendlíku na rozehřátém olivovém oleji opékejte na středním ohni česnek, sardelky, kapary, chilli, oregano a doppio concentrato či rozmixovaná sušená rajčata 1–2 minuty, aby se chutě prohloubily. Pozor, česnek nesmí zhnědnout, zhořkl by. Pak přimíchejte olivy a rajčata z konzervy a ztlumte oheň. Vařte zvolna 10 minut. Ochutnejte a případně dosolte.
- Troubu předehřejte na 220 °C. Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte rajčátka i se stopkami a pečte 5 minut, až začnou praskat, ale ještě zůstávají v celku.
- Uvařené špagety sceďte a promíchejte s omáčkou. Ozdobte oreganem nebo petrželkou, pečenými rajčátky a hoblinami parmazánu.
- Něco navíc: Doppio concentrato di pomodoro je dvakrát redukovaný koncentrovaný rajský protlak. Díky tomu má konzistenci pasty a intenzivní chuť připomínající sušená rajčata. Občas se prodává v supermarketech v tubě a koupíte ho i v obchodech s italskými potravinami.
- Nepřibarvené olivy, jako bývají například řecké kalamata, sice nevypadají tak pěkně, ale odvděčí se vám výbornou chutí.
The Best of Apetit III. - Těstoviny 150 nejlepších receptů
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.