Ostré těstoviny s rajčátky a olivami

Ostré těstoviny s rajčátky a olivami

Suroviny 5 porcí

Na omáčku

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 3 x sardelové řezy, nasekané nadrobno
  • 2 lžíce kaparů
  • 1.5 lžičky drcených sušených chilli papriček
  • 0.5 lžičky sušeného oregana
  • 2 lžičky doppio concentrato (viz Něco navíc) nebo 1–2 rozmixovaná nakládaná sušená rajčata
  • 1 hrnek černých, hnědých či fialových oliv (my jsme použili kalamata)
  • 800 g konzerva třešňových rajčátek
  • mořská sůl
  • 500 g špaget
  • čerstvé oregano nebo hladkolistá petrželka na ozdobení
  • hobliny parmazánu k podávání
  • několik třešňových rajčátek na větvičce

Postup

  1. V rendlíku na rozehřátém olivovém oleji opékejte na středním ohni česnek, sardelky, kapary, chilli, oregano a doppio concentrato či rozmixovaná sušená rajčata 1–2 minuty, aby se chutě prohloubily. Pozor, česnek nesmí zhnědnout, zhořkl by. Pak přimíchejte olivy a rajčata z konzervy a ztlumte oheň. Vařte zvolna 10 minut. Ochutnejte a případně dosolte.
  2. Troubu předehřejte na 220 °C. Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte rajčátka i se stopkami a pečte 5 minut, až začnou praskat, ale ještě zůstávají v celku.
  3. Uvařené špagety sceďte a promíchejte s omáčkou. Ozdobte oreganem nebo petrželkou, pečenými rajčátky a hoblinami parmazánu.
  4. Něco navíc: Doppio concentrato di pomodoro je dvakrát redukovaný koncentrovaný rajský protlak. Díky tomu má konzistenci pasty a intenzivní chuť připomínající sušená rajčata. Občas se prodává v supermarketech v tubě a koupíte ho i v obchodech s italskými potravinami.
  5. Nepřibarvené olivy, jako bývají například řecké kalamata, sice nevypadají tak pěkně, ale odvděčí se vám výbornou chutí.

The Best of Apetit III. - Těstoviny 150 nejlepších receptů

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Losos v koprové omáčce

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Losos v koprové omáčce

Kokosové bonbonky v čokoládě

Petra Novotná

Kokosové bonbonky v čokoládě

Jablkový kompot s pohankou a vlašskými ořechy

Ivana Stenzlová

Jablkový kompot s pohankou a vlašskými ořechy

Salát s modrým sýrem, ořechy a brusinkami

Jana Vlková

Salát s modrým sýrem, ořechy a brusinkami

Svíčková omáčka (a maso)

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Svíčková omáčka (a maso)

Bábovka

Tomáš Kosačík, Lucie Kosačíková

Bábovka