Apetit
Superzelený salát s lososem
Suroviny 2 porce
- 3 lžíce quinoy (my jsme použili červenou)
- 75 g mražených sójových bobů (edamame) nebo mraženého hrášku
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g brokolice rozdělené na malé růžičky, krátce povařené a zchlazené v ledové vodě
- 1 x menší avokádo, vypeckované, oloupané a na kostičky
- 0.5 x okurky, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
- 4 x jarní cibulky, nakrájené najemno
- 1 hrst nasekané hladkolisté petrželky
- 1 hrst nasekaných lístků máty
- 1 hrst řeřichy nebo libovolných klíčků
- 100 g uzeného lososa
- 2 lžíce slunečnicových semínek, opražených nasucho na pánvi
Postup
- Quinou propláchněte, uvařte podle návodu na obalu a dejte do mísy. Edamame nebo hrášek vařte 3 minuty ve vroucí vodě, pak slijte a nechte okapat. Boby edamame vyloupejte ze slupek.
- Smíchejte hořčici, ocet a olej na zálivku.
- Do mísy dejte quinou, edamame nebo hrášek, zálivku a přidejte všechny zbylé ingredience kromě řeřichy, lososa a semínek, šetrně promíchejte, aby se zálivka dostala všude. Pak přidejte lososa rozděleného na kousky, posypte bylinkami a řeřichou nebo klíčky a ozdobte opraženými semínky. Podávejte.
- Něco navíc: Do salátu se hodí mražený hrášek i sójové boby edamame. Stačí je opravdu jen krátce povařit, aby povolily, hrášek můžete pouze zalít dostatečným množstvím vroucí vody a nechat v ní prohřát.
- Edamame je vždy lepší předem zbavit slupek.