Apetit
Pizza z pánve podle Jamieho Olivera
Suroviny 1 pizza
- 2 hrsti lístků bazalky
- 1.5 stroužku česneku, oloupané
- 400 g konzerva drcených rajčat
- 0.5 lžíce sušeného oregana
- balzamikový ocet podle chuti
- olivový olej podle chuti + na opékání
- 1 hrnek hladké mouky + na podsypání
- 1.5 lžičky prášku do pečiva
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 125 g mozzarelly
- pikantní salám, nakrájený na plátky
- 1 x červená paprika, nakrájená na proužky
Postup
- Bazalku a česnek nakrájejte nahrubo. Rajčata vlijte do mixéru, přidejte 1/3 bazalky, česnek, oregano, trochu balzamikového octa, olivového oleje a rozmixujte. Pokud máte čas, vlijte omáčku do hrnce a nechte ji zvolna vařit, aby se mírně zredukovala.
- Mouku a kypřicí prášek vsypte do kuchyňského robotu (sekáčku). Přilijte 1/2 hrnku vody, 1/2 lžíce olivového oleje, 1/4 lžičky soli a pár pulzy promixujte. Podle potřeby můžete přisypat trochu mouky – mělo by vzniknout ne zcela tuhé a nepříliš vlhké těsto, které se odlepuje od stěn. Těsto přeneste na pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte do kruhu, měl by odpovídat velikosti pánve.
- Velkou silnostěnnou, nejlépe železnou či litinovou pánev vhodnou do trouby dobře vytřete olejem a vložte do ní těsto. Pánev dejte na plotnu a rozpalte ji. Těsto opékejte dokřupava. Když je spodní strana opečená, odstavte pánev a na těsto rozetřete připravenou rajčatovou omáčku. Přidejte natrhanou mozzarellu a rozložte salám a papriku.
- Pánev vložte do předehřáté trouby pod gril a pečte zhruba 4 minuty, až se sýr roztaví a těsto dopeče. Vyjměte, přesuňte pizzu na talíř, posypte zbylou bazalkou, zakápněte olivovým olejem a podávejte.