Setonův hrnec
Petra Pospěchová

Petra Pospěchová

Setonův hrnec

Suroviny 4 porce

  • 1 kg vepřového plecka
  • 1 cibule
  • 10 dkg špeku
  • pečicí papír
  • kopřivy
  • mateřídouška

Postup

  1. Pomocí polní lopatky vyhrabeme půlmetrovou jámu a sekerkou připravíme kůl, který má v průměru kolem osmi centimetrů a na výšku víc než jáma. Zapíchneme jej doprostřed jámy. Mezitím bokem rozděláme oheň, snažíme se vytvořit hodně popela. Když je ho dost, nahrneme do něj ploché kameny a topíme dál, aby byly opravdu horké a pořádně prohřáté.
  2. Maso nakrájíme na plátky, ovšem pozor, na konci nedokrajujeme: vzniknou tak „kapsy“, které naplníme špekem, cibulí a mateřídouškou.
  3. Maso zavineme do pečicího papíru, poté zabalíme ještě do kopřiv a převážeme tenkým drátkem. Na dno díry naházíme rozpálené kameny a překryjeme je vrstvou popela. Na tu dáme maso a zahrneme další vrstvou kamenů. Zahrabeme jámu, hlínu udusáme a po zhruba dvaceti minutách vytáhneme kůl, do díry nalijeme dva ešusy studené vody a celé zahrabeme. Za dvě hodiny maso vytáhneme, očistíme od listů a servírujeme.
Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Čočkový shepherd's pie

Marika a Jirka Kučovi

Čočkový shepherd's pie

Špenátová krémová polévka

Barbora Charvátová

Špenátová krémová polévka

Zapečená cuketa s rýží

Martina Alinče Dvořáková

Zapečená cuketa s rýží

Ďábelská cuketa

Tomáš Kosačík, Lucie Kosačíková

Ďábelská cuketa

Štrůdlové muffiny

Kateřina Bednářová

Štrůdlové muffiny