Setonův hrnec
Petra Pospěchová

Petra Pospěchová

Setonův hrnec

Suroviny 4 porce

  • 1 kg vepřového plecka
  • 1 cibule
  • 10 dkg špeku
  • pečicí papír
  • kopřivy
  • mateřídouška

Postup

  1. Pomocí polní lopatky vyhrabeme půlmetrovou jámu a sekerkou připravíme kůl, který má v průměru kolem osmi centimetrů a na výšku víc než jáma. Zapíchneme jej doprostřed jámy. Mezitím bokem rozděláme oheň, snažíme se vytvořit hodně popela. Když je ho dost, nahrneme do něj ploché kameny a topíme dál, aby byly opravdu horké a pořádně prohřáté.
  2. Maso nakrájíme na plátky, ovšem pozor, na konci nedokrajujeme: vzniknou tak „kapsy“, které naplníme špekem, cibulí a mateřídouškou.
  3. Maso zavineme do pečicího papíru, poté zabalíme ještě do kopřiv a převážeme tenkým drátkem. Na dno díry naházíme rozpálené kameny a překryjeme je vrstvou popela. Na tu dáme maso a zahrneme další vrstvou kamenů. Zahrabeme jámu, hlínu udusáme a po zhruba dvaceti minutách vytáhneme kůl, do díry nalijeme dva ešusy studené vody a celé zahrabeme. Za dvě hodiny maso vytáhneme, očistíme od listů a servírujeme.
Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Linecká kolečka

Lucie Kazdová

Linecká kolečka

Koláče se švestkama

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Koláče se švestkama

Domácí bulky na hamburger

Petra Novotná

Domácí bulky na hamburger

Smoothie

Martina Alinče Dvořáková

Smoothie

Kachna s kaštanovými knedlíky

Jana Vlková

Kachna s kaštanovými knedlíky

Koprová polévka s pečeným květákem

Monika Menky

Koprová polévka s pečeným květákem