Marika a Jirka Kučovi
Čočkový shepherd's pie
Suroviny 6 porcí
Na bramborovou kaši:
- 1.5 kg brambor
- 200 ml plnotučného mléka
- 3 lžíce másla
- sůl
Na náplň:
- 4 šalotky
- 4 stroužek česneku
- 150 g mrkve
- 150 g petržele
- 300 g červené řepy
- 300 g máslové dýně
- 2 lžíce olivového oleje
- 350 g černé čočky
- 4 lžíce rajského protlaku
- 300 ml červeného vína
- 1 lžíce balsamikového octa
- 1.5 l zeleninového vývaru
- 4 snítka tymiánu
- 2 snítka rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- třtinový cukr
- sůl, pepř
Postup
Troubu rozehřejte na 220 °C a nastavte na horní ohřev.
Oloupejte brambory a dejte je vařit do osolené vody. Všechnu zeleninu oloupejte, dýni vydlabejte. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, mrkev, petržel, řepu a dýni asi na půlcentimetrové kostičky.
V hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Nejprve orestujte česnek a cibuli, poté přidejte mrkev, petržel a čočku, nakonec řepu a dýni. Restujte asi 5 minut na silném plameni, aby zelenina chytla barvu.
Přidejte rajský protlak, zalijte vínem a nechte odpařit alkohol. Pak přidejte balsamikový ocet a nalijte tolik vývaru, aby byly všechny ingredience ponořené. Přidejte byliny, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Přikryjte a nechte vařit na středním plamenu 30–40 minut, čočka by měla změknout. Během vaření kontrolujte, pokud je třeba, doplňte trochu vývaru.
Jakmile je základ hotový, ochutnejte a případně dosolte, opepřete a dochuťte cukrem. Směs přendejte do větší zapékací formy.
Uvařené brambory rozšťouchejte, postupně přidávejte teplé mléko a máslo a umíchejte hladkou kaši. Dochuťte ji solí, a rovnoměrně naneste na zeleninovou náplň a dejte zapéct do trouby. Jakmile začne bramborová kaše zlátnout, můžete vytáhnout z trouby a servírovat.
Manželé v kuchyni: Jak žít s chutí a vařit s láskou
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.