Vegeburgery se sezamem
Suroviny 6 porcí
Na wasabi jogurt
- 300 g jogurtu řeckého typu nebo sójového
- 0.75 lžičky wasabi pasty (nebo víc, podle chuti)
- 1 x šťáva z 1/2 citronu
- 400 g konzerva cizrny, scezená a propláchnutá
- 400 g konzerva bílých fazolí, scezená a propláchnutá
- 1 x šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 2 lžičky vegetariánské verze worcesterské omáčky (viz str. 34)
- 1 x cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, drcené
- 1 x mrkev, nastrouhaná najemno
- 50 g černých sezamových semínek
- 50 g pražených arašídů, drcených
- 2 lžíce hladkolisté petrželky, nadrobno nakrájené
- 1 lžíce mátových lístků, nadrobno nasekaných
- 70 g strouhanky z čerstvého pečiva (z necelých 2 rohlíků)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- olej na smažení
- 6 burgerových žemlí nebo kaiserek
- mini římský salát a/nebo jiné vhodné lupení (my jsme použili řepné lístky a polníček)
- 1 kousek okurky, nakrájený natenko
- klíčky a výhonky na ozdobu (my jsme použili vojtěšku, rukolu a ředkvičku)
Postup
- Cizrnu a fazole rozmačkejte v misce vidličkou. Vmíchejte citronovou šťávu, římský kmín a worcester. Pak přidejte cibuli, česnek, mrkev, sezam, arašídy, bylinky a strouhanku. Pořádně osolte a opepřete, pak ze směsi vytvarujte 6 placiček. Položte je na plech či tác vyložený pečicím papírem a dejte na 30 minut tuhnout do chladničky.
- Mezitím smíchejte přísady na wasabi jogurt a podle potřeby dolaďte dalším wasabi a solí. Odložte do chladničky.
- V pánvi rozehřejte 2cm vrstvu oleje na středním ohni. Placičky smažte z kaž dé strany 2–3 minuty, aby se prohřály.
- Podávejte v rozkrojené a opečené žemli, doplněné salátovými lístky, okurkou, wasabi jogurtem a klíčky.
- Něco navíc: Veganům můžete k burgeru nabídnout namísto ochuceného jogurtu také wasabi dresink z následující dvoustrany.
- Jogurt můžete namísto wasabi ochutit také najemno nastrouhaným běžným křenem