Janina Černá, Jana Dell Plotnárková
Turecké vejce
Suroviny 2 porce
Na servírování
- kopr
- sezamové semínko
- mletá paprika
Kořeněné máslo
- 3 lžíce másla
- 0.5 lžičky mleté papriky
- 1 špetka mleté kurkumy
- 1 špetka římského kmínu
- 1 špetka kajenského pepře (lze vynechat)
- sůl
- 1.5 hrnku domácí zakysané smetany ze str. 95
- 2 stroužky česneku
- 0.5 lžičky římského kmínu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička čerstvého kopru
- 2 lžíce octa
- vejce
- sůl
- pepř
Postup
- Do středně velké misky vložíme zakysanou smetanu, přidáme propasírovaný česnek, kopr, sůl, pepř, římský kmín, olivový olej a vše promícháme.
- Máslo vložíme do menšího hrnce a na mírném plameni necháme rozehřát. Poté přidáme koření a sůl, vše promícháme a odstavíme z plamene.
- Pošírovaná vejce připravíme tak, že vlijeme vodu do menšího hrnce, přidáme ocet a společně přivedeme k varu.
- Mezitím si vyklepneme první vejce do menší misky. Jakmile se voda začne vařit, promícháme vodu tak, abychom vytvořili vír. Vejce opatrně vlijeme do středu vytvořeného víru a necháme 3 minuty vařit. Následně vejce opatrně vyndáme a pomocí ubrousku usušíme. Stejný postup opakujeme se zbývajícími vejci.
- Do hlubšího talíře nebo misky nejdříve přidáme část teplého másla, zakysanou smetanu a navrch pošírované vejce. Vše zakapeme zbytkem kořeněného másla, posypeme sezamem, koprem, poprášíme paprikou a podáváme.