

Zdeněk Pohlreich
Pohankové nudle s houbami a divokou brokolicí
Suroviny 4 porce
Omáčka
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 x šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce chilli omáčky sriracha
- 0.5 lžičky strouhaného zázvoru
Nudle
- 300 g divoké brokolice
- 500 g soba nudlí
- 2 stroužky česneku
- 1 šalotka
- 400 g hub šitake
- 5 listů kapusty
- 1 lžíce sezamu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 chilli paprička
- 1 jarní cibulka
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Spařte v ní brokolici, zhruba 30 vteřin, vyjměte ji a do vroucí vody vsypte nudle. Brokolici zchlaďte ve studené vodě a nakrájejte ji nahrubo. Nudle uvařte podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě akorát na skus, tzv. al dente, zhruba 3 minuty. Česnek a šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno, houby šitake přepulte. Kapustu nasekejte na kousky velikosti sousta. Uvařené nudle sceďte a nechte okapat v cedníku.
- Ve velké pánvi opražte nasucho sezam, až zezlátne a rozvoní se, přibližně 30 vteřin. Přesypte ho do misky a ve volné pánvi rozehřejte olej, vsypte česnek, šalotku a houby a opékejte je 1 minutu. Přidejte brokolici a kapustu, osolte, opepřete a restujte 3 minuty, až zelenina změkne, ale zároveň zůstane ještě křupavé.
- V misce promíchejte suroviny na omáčku a přilejte ji k zelenině. Povařte 1 minutu, přidejte okapané soba nudle a promíchejte. Rozdělte na talíře a ozdobte nadrobno nasekanou jarní cibulkou, chilli papričkou a sezamem.