

Zdeněk Pohlreich
Květáková polévka s lískovými ořechy
Suroviny 4 porce
- 3 šalotky
- 75 g másla
- 0.5 květáku
- 100 ml suchého bílého vína
- 400 ml mléka
- 50 g lískových oříšků
- 200 g romanesca
- 1 hrst kerblíku
- sůl a čerstvě mletý pepř
- červený pepř na ozdobu
Postup
- Šalotku oloupejte, nakrájejte nahrubo a v hrnci orestujte na 2 lžících másla na středním stupni dozlatova.
- Mezitím omyjte květák a nakrájejte ho na větší kousky nebo rozdělte na růžičky a košťál nakrájejte na plátky. Vsypte k šalotce, restujte 2 minuty, zalijte vínem a nechte ho na středním stupni odpařit. Přilijte mléko a vařte, až květák změkne, zhruba 15 minut.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem se zbylým máslem dohladka, propasírujte ji přes cedník a podle chuti osolte a opepřete.
- Lískové oříšky opražte 5 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Vyjměte, promněte v utěrce, oloupejte a nasekejte nahrubo.
- Romanesco omyjte, rozeberte na malé růžičky, spařte je vroucí vodou, zhruba 2 minuty, nechte okapat a promíchejte s opraženými oříšky. Kerblík nasekejte najemno a ozdobte jím polévku. Posypte romanescem s oříšky, zakápněte olejem, ozdobte červeným pepřem a podávejte.