Květáková polévka s lískovými ořechy
Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich

Květáková polévka s lískovými ořechy

Suroviny 4 porce

  • 3 šalotky
  • 75 g másla
  • 0.5 květáku
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 400 ml mléka
  • 50 g lískových oříšků
  • 200 g romanesca
  • 1 hrst kerblíku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • červený pepř na ozdobu

Postup

  1. Šalotku oloupejte, nakrájejte nahrubo a v hrnci orestujte na 2 lžících másla na středním stupni dozlatova.
  2. Mezitím omyjte květák a nakrájejte ho na větší kousky nebo rozdělte na růžičky a košťál nakrájejte na plátky. Vsypte k šalotce, restujte 2 minuty, zalijte vínem a nechte ho na středním stupni odpařit. Přilijte mléko a vařte, až květák změkne, zhruba 15 minut.
  3. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem se zbylým máslem dohladka, propasírujte ji přes cedník a podle chuti osolte a opepřete.
  4. Lískové oříšky opražte 5 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Vyjměte, promněte v utěrce, oloupejte a nasekejte nahrubo.
  5. Romanesco omyjte, rozeberte na malé růžičky, spařte je vroucí vodou, zhruba 2 minuty, nechte okapat a promíchejte s opraženými oříšky. Kerblík nasekejte najemno a ozdobte jím polévku. Posypte romanescem s oříšky, zakápněte olejem, ozdobte červeným pepřem a podávejte.

Fresh kuchyně

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Vafle

Marika a Jirka Kučovi

Vafle

Ďábelská cuketa

Tomáš Kosačík, Lucie Kosačíková

Ďábelská cuketa

Sezamové špičky

Iva Trhoňová

Sezamové špičky

Čokoládová pěna

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Čokoládová pěna

Svíčková omáčka (a maso)

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Svíčková omáčka (a maso)