Květáková polévka s lískovými ořechy
Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich

Květáková polévka s lískovými ořechy

Suroviny 4 porce

  • 3 šalotky
  • 75 g másla
  • 0.5 květáku
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 400 ml mléka
  • 50 g lískových oříšků
  • 200 g romanesca
  • 1 hrst kerblíku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • červený pepř na ozdobu

Postup

  1. Šalotku oloupejte, nakrájejte nahrubo a v hrnci orestujte na 2 lžících másla na středním stupni dozlatova.
  2. Mezitím omyjte květák a nakrájejte ho na větší kousky nebo rozdělte na růžičky a košťál nakrájejte na plátky. Vsypte k šalotce, restujte 2 minuty, zalijte vínem a nechte ho na středním stupni odpařit. Přilijte mléko a vařte, až květák změkne, zhruba 15 minut.
  3. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem se zbylým máslem dohladka, propasírujte ji přes cedník a podle chuti osolte a opepřete.
  4. Lískové oříšky opražte 5 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Vyjměte, promněte v utěrce, oloupejte a nasekejte nahrubo.
  5. Romanesco omyjte, rozeberte na malé růžičky, spařte je vroucí vodou, zhruba 2 minuty, nechte okapat a promíchejte s opraženými oříšky. Kerblík nasekejte najemno a ozdobte jím polévku. Posypte romanescem s oříšky, zakápněte olejem, ozdobte červeným pepřem a podávejte.
Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Ďábelská cuketa

Tomáš Kosačík, Lucie Kosačíková

Ďábelská cuketa

Zapečené těstoviny s tuňákem

Fitrecepty

Zapečené těstoviny s tuňákem

Vícezrnná jablečná kaše

Jana a David Borozidisovi

Vícezrnná jablečná kaše

Dýňovo-jablečná polévka

Fitrecepty

Dýňovo-jablečná polévka

Chia pudink s mangovým pyré

Fitrecepty

Chia pudink s mangovým pyré

Špenátový Quiche

La Buchta

Špenátový Quiche