

Zdeněk Pohlreich
Kuřecí prso plněné gorgonzolou s kapustou a pekanovými ořechy
Suroviny 4 porce
Zelenina
- 5 listů kapusty (150 g)
- 1 červená cibule
- 1 lžíce másla
- 150 g baby špenátu
- 2 lžíce citronové šťávy
Maso
- 4 kuřecí prsa s kostí (à 150 g)
- 50 g gorgonzoly
- 100 g ricotty
- 1.5 lžíce mascarpone
- 4 snítky tymiánu
- 100 g pekanových ořechů
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce másla
- 2 snítky nasekané hladkolisté petržele
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
- Maso očistěte, odkrojte blanky a tenkým ostrým nožem vyřízněte směrem od kosti kapsu dlouhou zhruba 5 cm, ale neprořízněte do konce.
- Gorgonzolu, ricottu a mascarpone prošlehejte a pomocí cukrářského sáčku naplňte směsí kuřecí kapsy. Kraje spojte párátkem, osolte, opepřete a vyskládejte vedle sebe do pekáče. Na každou položte snítku tymiánu. Pečte je v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 25 minut. Pekany rozprostřete na plech a pražte je v troubě asi 6 minut, až se rozvoní. Vyjměte je a nechte zchladnout.
- Mezitím kapustové listy spařte ve vroucí vodě, zhruba 30 vteřin, zchlaďte je ve studené vodě, vyřízněte tvrdý střed a list nakrájejte na kousky velikosti sousta. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Na másle orestujte cibuli 1 minutu, přidejte kapustu, opékejte 1 minutu, vsypte špenát, nechte zavadnout. Ochuťte solí a citronovou šťávou.
- Upečené maso vyjměte a orestujte z obou stran v pánvi na oleji dozlatova, zhruba 5 minut.
- Ořechy nasekejte nahrubo. Výpek z masa promíchejte s vývarem, máslem, nadrobno nasekanou petrželkou a ořechy. Povařte 5 minut.
- Z masa vytrhněte párátko, podávejte přelité omáčkou s pekany a restovanou zeleninou.