

Petr Klíma
Cibulovo-rajčatová polévka s křenem
Suroviny 5 porcí
- 1 malý křen
- 6 středně velkých cibulí
- 8 lžic olivového oleje
- 1 lžíce tmavého třtinového cukru
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 menší brambory
- 1 mrkev
- 3 kuličky nového koření
- 3 bobkové listy
- 1 lžíce polévkového koření Würzl
- 1 plechovka drcených rajčat (400 g)
- mořská sůl
- čerstvá petrželka
Postup
- Cibuli nakrájíme na tenké měsíčky, které vsypeme na rozpálený olej a restujeme, dokud není cibule pěkně hnědá a nezačne karamelizovat. Ke konci přidáme cukr, tymián a opět krátce restujeme. 2/3 cibule odložíme zvlášť do misky a necháme na dokončení polévky.
- Zalijeme 2 l vody, přidáme na kostky nakrájené brambory, mrkev, nové koření, bobkový list a polévkové koření Würzl. Polévku přivedeme k varu a vaříme, dokud brambory nezměknou. Trvá to asi 20 minut.
- Z polévky vyjmeme koření a důkladně ji rozmixujeme. (Dle potřeby můžeme mírně naředit, polévka by neměla být příliš hustá.)
- Do polévky přidáme rajčata, osmaženou cibuli a 2 minuty povaříme. Vsypeme nastrouhaný křen.
- Dochutíme dle potřeby solí, cukrem nebo octem. (Můžeme přidat také sójovou omáčku, polévka by měla mít jemnou sladkokyselou chuť.)
- Nakonec na talíři posypeme nasekanou čerstvou petrželkou, a pokud nám zbyl, tak i trochou nastrouhaného křenu. (Případně můžeme zjemnit sójovou smetanou.)
Zeleninová kuchařka
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.
Sdílejte recept s přáteli
Další recepty z kuchařky
