Věra Strnadová
Kaše z divoké rýže a quinoy s červenou řepou a brokolicí
Suroviny 1 porce
- 30 g divoké rýže, propláchnuté studenou vodou
- 40 g quinoy, propláchnuté studenou vodou
- 50 g červené řepy, očištěné a nakrájené na malé kostičky
- 50 g brokolice, omyté a rozebrané na malé růžičky
- 3 drcené hřebíčky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- petrželová nať
- 1 lžička avokádového oleje
- případně chilli paprička
Postup
- Do rendlíku dejte divokou rýži, červenou řepu a drcené hřebíčky. Zalijte vodou v trojnásobném množství a přiveďte k varu. Stáhněte na mírný plamen a vařte 20 minut.
- Přidejte quinou a růžičky brokolice (část růžiček můžete jen spařit horkou vodou, pak ochladit studenou a nechat si je na ozdobu). Doplňte vodu tak, aby byla brokolice ponořená. Osolte a znovu přiveďte k varu. Stáhněte na střední plamen a vařte dalších přibližně 10 minut.
- Podávejte zakápnuté lžičkou avokádového oleje, posypané nasekanou petrželkou a případně zdobené nasekanou chilli papričkou.
- Tip: Divoká rýže potřebuje k uvaření čas. Když ji však v receptu vyměníte za jasmínovou a společně s brokolicí na závěr přidáte předvařenou či upečenou červenou řepu, máte kaši hotovou raz dva.