Věra Strnadová
Ovesná slaná kaše
Suroviny 1 porce
- 200 ml tekutiny, nejlépe se hodí voda nebo jakýkoliv vývar kromě rybího
- 40 g ovesných vloček (celých nebo, pro hladší konzistenci, jemných)
- 1 hrst sezonní zeleniny (například mrkve), očištěné a nakrájené na nudličky nebo nastrouhané
- 1 lžíce čerstvého tvarohového sýra
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce panenského řepkového oleje k restování
Postup
- Nejdříve si připravte zeleninu. Očistěte ji a pak nakrájejte nebo nastrouhejte. Případně ji krátce (2–3 minuty) na řepkovém oleji orestujte.
- Do rendlíku nalijte tekutinu, přidejte vločky a podle chuti osolte. Přiveďte k varu, stáhněte na mírný plamen a za častého míchání vařte 5–10 minut do zhoustnutí. Podle potřeby dochuťte pepřem. Na talíři servírujte s čerstvou nebo restovanou sezonní zeleninou a s rozdrobeným sýrem tvarohového typu.
- Tipy: Použijete-li certifikované bezlepkové ovesné vločky, bude kaše vhodná i pro celiaky.