Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Suroviny 4 porce

  • 3 x velká vejce
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 350 g kvalitních špaget (tradiční jsou bucatini)
  • 50 g másla
  • 100 g pancetty, libové slaniny či nejlépe domácího uzeného bůčku, nakrájené na kostičky
  • 2 x velké stroužky česneku, oloupané a zmáčknuté naplocho nožem
  • 50 g sýra pecorino (tvrdý ovčí sýr), nastrouhaného najemno
  • 50 g parmazánu, nastrouhaného najemno

Postup

  1. Vejce prošlehejte vidličkou v misce, osolte a opepřete. Do vařící vody vsypte lžičku soli, a jakmile se tekutina začne znovu vařit, vložte do ní špagety. Vařte je podle návodu na obalu nebo vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).
  2. Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte ve velké silnostěnné pánvi máslo a vsypte kostičky slaniny i česnek. Na středním ohni je smažte asi 5 minut. Míchejte, až slanina zezlátne a zkřupaví. Česnek už svoji roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte. Pod pánví udržujte velmi mírný oheň. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští či speciální sběračky je vyjměte a přihoďte na pánev. Nevadí, že na nich ulpěla voda.
  3. K vejcím v misce zašlehejte většinu obou druhů sýra. Pánev s těstovinami odstavte z ohně a přilijte k nim vejce se sýrem. Kleštěmi či dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejlíp obalily vaječnou směsí; ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet. Přidejte pár lžic tekutiny, v níž se vařily těstoviny, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně vláčná, nikoli vodnatá. Je-li třeba, trochu ji osolte.
  4. Pomocí dlouhé vidličky stočte každému na talíř jakýsi špagetový drdůlek. Poprašte ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte.
  5. Něco navíc: Pokud zůstanou porce na talíři chvíli stát a hedvábný lesk omáčky se začne ztrácet, zastříkněte těstoviny těsně před podáváním trochou vody z vaření těstovin.
Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Od pečínky k číně

Jitka Rákosníková

Od pečínky k číně

Kulajda s houbičkami shiitake

Jitka Adamová

Kulajda s houbičkami shiitake

Setonův hrnec

Petra Pospěchová

Setonův hrnec

Vánočka od cukrářky

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Vánočka od cukrářky

Řízečky v pohankové krupici s okurkovo-mangovou omáčkou

Petra Novotná

Řízečky v pohankové krupici s okurkovo-mangovou omáčkou