Spaghetti carbonara
Suroviny 4 porce
- 3 x velká vejce
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 350 g kvalitních špaget (tradiční jsou bucatini)
- 50 g másla
- 100 g pancetty, libové slaniny či nejlépe domácího uzeného bůčku, nakrájené na kostičky
- 2 x velké stroužky česneku, oloupané a zmáčknuté naplocho nožem
- 50 g sýra pecorino (tvrdý ovčí sýr), nastrouhaného najemno
- 50 g parmazánu, nastrouhaného najemno
Postup
- Vejce prošlehejte vidličkou v misce, osolte a opepřete. Do vařící vody vsypte lžičku soli, a jakmile se tekutina začne znovu vařit, vložte do ní špagety. Vařte je podle návodu na obalu nebo vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).
- Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte ve velké silnostěnné pánvi máslo a vsypte kostičky slaniny i česnek. Na středním ohni je smažte asi 5 minut. Míchejte, až slanina zezlátne a zkřupaví. Česnek už svoji roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte. Pod pánví udržujte velmi mírný oheň. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští či speciální sběračky je vyjměte a přihoďte na pánev. Nevadí, že na nich ulpěla voda.
- K vejcím v misce zašlehejte většinu obou druhů sýra. Pánev s těstovinami odstavte z ohně a přilijte k nim vejce se sýrem. Kleštěmi či dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejlíp obalily vaječnou směsí; ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet. Přidejte pár lžic tekutiny, v níž se vařily těstoviny, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně vláčná, nikoli vodnatá. Je-li třeba, trochu ji osolte.
- Pomocí dlouhé vidličky stočte každému na talíř jakýsi špagetový drdůlek. Poprašte ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte.
- Něco navíc: Pokud zůstanou porce na talíři chvíli stát a hedvábný lesk omáčky se začne ztrácet, zastříkněte těstoviny těsně před podáváním trochou vody z vaření těstovin.
The Best of Apetit III. - Těstoviny 150 nejlepších receptů
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.