Kateřina Bednářová
Štrůdlové muffiny
Suroviny 12 kusů
Těsto
- 130 g polohrubé mouky
- 100 g špaldové mouky
- 120 g cukru
- 2 vejce
- 2 menší nastrouhaná jablka
- 125 g másla
- 1 lžička prášku do pečiva
- 0.5 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 lžička skořice
- 1 hrst rozinek
Drobenka
- 40 g másla
- 60 g jemných ovesných vloček
- 3 lžíce hnědého cukru
- 3 lžíce mletých nebo najemno nasekaných vlašských ořechů
Postup
- Nejprve si připravte drobenku. Ovesné vločky nasekejte v mixéru a promněte mezi prsty se změklým máslem, cukrem a ořechy. Odložte zatím stranou. Rozinky zalijte horkou vodou a nechte změknout. Rozpusťte máslo a nechte trochu zchladnout, jablka nastrouhejte nahrubo.
- Všechny suché ingredience dobře promíchejte v míse: oba druhy mouky, cukr, skořici, jedlou sodu i prášek do pečiva. Přidejte změklé máslo, vajíčka, strouhaná jablka a rozinky, ze kterých vymačkejte přebytečnou vodu. Vše zlehka promíchejte.
- Papírové košíčky vložte do plechové formy na muffiny a zhruba do tří čtvrtin naplňte těstem. Každý muffin bohatě posypejte drobenkou. Pečte 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Než muffiny vytáhnete z trouby, píchněte do jednoho dřevěnou špejlí. Pokud je po vytažení čistá, jsou muffiny upečené.