Monika Menky
Špenátové lívance se sýrem a pažitkou
Suroviny 2 porce
- sůl/pepř
- 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček
- 0.75 hrnku mléka
- 0.5 prášku do pečiva
- 1 vejce
- pažitka
- 1 hrnek čerstvého špenátu
- plátky sýra
Postup
Ovesné vločky nameleme na jemno. Z ovesných vloček, prášku do pečiva a vejce si vytvoříme hmotu
V tyčovém mixéru si rozemeleme na drobno hrnek špenátu a malý svazek pažitky.(Raději dejte méně než více, je hodně aromatická.) Tuto zelenou směs přidáme do hmoty z ovesných vloček a vytvoříme jednolité těsto.
Bude-li moc tuhé, zředíme mlékem a naopak, bude-li málo zelené, přidáme rozmixovaný špenát.
Osolíme/opepříme. Lívanečník si nahřejeme, vymažeme olejem. (Teplota by neměla být na nejvyšší stupeň.)
Na dno lívanečníku nalijeme směs a přidáme kolečko sýra, které jsme si vyřezali skleničkou nebo hrnkem, a poklademe další ovesno-špenátovou vrstvou. Po usmažení jedné strany obrátíme na druhou, aby se lívance prosmažily z obou stran.
Hotové lívance podáváme s bylinkami a s rajčaty.
Můj život bez lepku
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.