Martina Alinče Dvořáková
Plněné batáty
Suroviny 2 porce
- 2 středně velké batáty
- čerstvá pažitka
- 150 ml zakysané smetany
- sůl
- 1 lžíce rýžového oleje
- 200 g konzervované (nebo uvařené) cizrny
- 1 lžička mleté uzené papriky
- půl lžičky mleté sladké papriky
- půl lžičky mletého kmínu
- 150 g čerstvého červeného zelí
Postup
Předehřejte si troubu na 200 °C. Sladké brambory rozkrojte podélně napůl, položte je na plech řeznou plochou nahoru a pečte asi 20 minut, nežli změknou. Zatímco se batáty pečou, nasekejte pažitku nadrobno a smíchejte ji se zakysanou smetanou. Osolte podle chuti a dejte stranou.
Olej vlijte do hlubší pánve, rozpalte a při- dejte cizrnu. Opékejte asi 5 minut. Poté vsypte koření a za stálého míchání společně krátce orestujte (při delším opékání by vám paprika zhořkla). Odstavte. Batáty vyndejte z trouby, vidličkou narušte upečenou dužinu, naplňte nadrobno nakrájeným zelím, cizrnou a přelijte zakysanou smetanou. Ihned podávejte.
Máma mele vločky
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.