Rýžová kaše s quinoou a kořením
Věra Strnadová

Věra Strnadová

Rýžová kaše s quinoou a kořením

Suroviny 1 porce

  • 250 ml tekutiny, pro děti se hodí rýžové nebo ovesné mléko
  • 30 g rýže (ideálně kulatozrnná, lze i basmati nebo jasmínová), propláchnuté studenou vodou
  • 20 g quinoy, pro děti se hodí bílá, propláchnuté studenou vodou
  • sladidlo, nejvíce se hodí javorový sirup, pro děti vynechte
  • 1 x banán
  • 1 špetka mleté skořice
  • 3 lusky celého kardamomu, nebo velká špetka mletého, pro děti vynechte
  • 1 x špetka soli, pro děti vynechte
  • 1 lžička přepuštěného másla (ghí)

Postup

  1. Do rendlíku nalijte tekutinu. Vsypte rýži s quinoou, přidejte špetku soli a lusky kardamomu, pokud nepoužijete ten mletý. Vaříte-li pro děti, kardamom a sůl vynechte. Přiveďte k varu a vařte za občasného míchání 10 minut. Po této době bude rýže uvařená na skus. Chcete-li rýži měkčí, vařte ještě dalších 10 minut. Vyjměte kardamomové lusky, pokud jste jimi kaši ochutili, a kaši oslaďte. Dětem neslaďte a rozmačkejte jim do kaše banán.
  2. Kaši pro velké podávejte zdobenou nakrájeným banánem a mletou skořicí, případně mletým kardamomem, pokud jste jej nepoužili při vaření. Nezapomeňte celou kaši pokapat rozpuštěným ghí, a to i dětem.
  3. Pokud si kaši vezmete s sebou na cesty, počítejte s tím, že banán pobytem na vzduchu tmavne a není pak příliš lákavý.
  4. Tip: Quinoa jakožto báječný zdroj bílkovin svým složením i strukturou skvěle vyváží rýži. Použijete-li ovesné mléko a záleží-li vám na obsahu lepku, připravte je z certifikovaných bezlepkových ovesných vloček.
Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Zapečená cuketa s rýží

Martina Alinče Dvořáková

Zapečená cuketa s rýží

Polívka táty králíka

Ondřej Holinka

Polívka táty králíka

„Rybičková“ pomazánka z cizrny

Petr Klíma

„Rybičková“ pomazánka z cizrny

Banánový koláč

Fitrecepty

Banánový koláč

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Matěj Pospíšil

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Italská rybí polévka

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Italská rybí polévka