Věra Strnadová
Rýžová kaše s quinoou a kořením
Suroviny 1 porce
- 250 ml tekutiny, pro děti se hodí rýžové nebo ovesné mléko
- 30 g rýže (ideálně kulatozrnná, lze i basmati nebo jasmínová), propláchnuté studenou vodou
- 20 g quinoy, pro děti se hodí bílá, propláchnuté studenou vodou
- sladidlo, nejvíce se hodí javorový sirup, pro děti vynechte
- 1 x banán
- 1 špetka mleté skořice
- 3 lusky celého kardamomu, nebo velká špetka mletého, pro děti vynechte
- 1 x špetka soli, pro děti vynechte
- 1 lžička přepuštěného másla (ghí)
Postup
- Do rendlíku nalijte tekutinu. Vsypte rýži s quinoou, přidejte špetku soli a lusky kardamomu, pokud nepoužijete ten mletý. Vaříte-li pro děti, kardamom a sůl vynechte. Přiveďte k varu a vařte za občasného míchání 10 minut. Po této době bude rýže uvařená na skus. Chcete-li rýži měkčí, vařte ještě dalších 10 minut. Vyjměte kardamomové lusky, pokud jste jimi kaši ochutili, a kaši oslaďte. Dětem neslaďte a rozmačkejte jim do kaše banán.
- Kaši pro velké podávejte zdobenou nakrájeným banánem a mletou skořicí, případně mletým kardamomem, pokud jste jej nepoužili při vaření. Nezapomeňte celou kaši pokapat rozpuštěným ghí, a to i dětem.
- Pokud si kaši vezmete s sebou na cesty, počítejte s tím, že banán pobytem na vzduchu tmavne a není pak příliš lákavý.
- Tip: Quinoa jakožto báječný zdroj bílkovin svým složením i strukturou skvěle vyváží rýži. Použijete-li ovesné mléko a záleží-li vám na obsahu lepku, připravte je z certifikovaných bezlepkových ovesných vloček.