Věra Strnadová
Tapioka s růžovou vodou
Suroviny 1 porce
- 200 ml tekutiny, nejvíce se hodí kokosové či mandlové
- 30 g perel tapioky
- 1 x vanilkový lusk
- 1 lžička růžové vody
- sladidlo, nejvíce se hodí tmavý třtinový cukr nebo javorový sirup
- semena z granátového jablka na ozdobení
Postup
- Do rendlíku vlijte tekutinu a zamíchejte do ní perly. Nechte 5–10 minut máčet. Mezitím podélně rozkrojte vanilkový lusk a vyškrábněte z něj semínka. Ty přidejte společně se lžičkou růžové vody do rendlíku k perlám.
- Obsah rendlíku přiveďte těsně pod bod varu (hladina tekutiny se bude lehce vlnit), stáhněte plamen a mírně vařte přibližně 10 minut. Zpočátku míchejte jen průběžně, ke konci vaření už bez přerušení. Oslaďte a podávejte dozdobené dle chuti.
- Tip: Okvětní lístky růže jsou jedlé, používejte ovšem pouze růže chemicky neošetřené.