Martina Alinče Dvořáková
Čokoládové dortíky
Suroviny 0
Na náplň:
- 200 g kešu ořechů
- 200 ml vody (plus na namáčení ořechů)
- 80 ml javorového sirupu
- špetka soli
- 65 g kakaa
- 100 g kakaového másla
Na korpus:
- 100 g datlí
- voda na namáčení datlí (plus na zředění)
- 200 g para ořechů
- 150 g strouhaného kokosu
- 2 lžíce kakaa
- špetka soli
Postup
Formy na tartaletky vyložte potravinářskou fólií. Datle a kešu ořechy dejte zvlášť do misek, zalijte studenou vodou a nechte stát asi 60 minut na lince. Jako první si připravte „těsto“ na korpus. Do kuchyňského robotu nasypte para ořechy a rozmixujte je najemno. Mixujte jen krátce, aby nepustily tuk. Promíchejte s kokosem, kakaem a solí.
Datle sceďte, rozmixujte na kaši (nebo je umelte na masovém mlýnku) a smíchejte s ořechovou směsí. Pokud se hmota drobí a není dostatečně soudržná, přidávejte do ní po lžících vodu a míchejte. Ve chvíli, kdy je dobře tvárná, ji rozdělte na čtyři díly a natlačte na dna a stěny forem na tartaletky. Nejlépe to půjde mokrýma rukama. Formy s korpusy dejte odpočinout do lednice.
Mezitím si připravte náplň. Kešu ořechy sceďte, zalijte 200 ml čerstvé vody a sirupem, osolte je a rozmixujte dohladka. Přisypte kakao a znovu mixujte. Kakaový prášek se drží na povrchu a chvíli trvá, než se spojí s ořechovou hmotou. Buďte proto trpěliví. Ve vodní lázni si rozpusťte kakaové máslo, vlijte ho do náplně a pořádně zamíchejte. Odleželé korpusy naplňte připraveným krémem a nechte ztuhnout alespoň 8 hodin v lednici. Tartaletky vyndejte opatrně z forem, sloupněte fólii a ozdobte malinami, borůvkami nebo nasekanými ořechy. Podávejte vychlazené. Uchovávejte v lednici.
Máma mele vločky
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.