Martina Alinče Dvořáková
Zmrzlina s růží, kardamonem a pistáciemi
Suroviny 4 porce
- 4 lusky kardamomu
- 400 ml kokosového mléka
- 60 g třtinového cukru
- půl lžičky kukuřičného škrobu
- 2 lžíce růžového sirupu
- 100 g pistáciových oříšků (plus další na ozdobu)
- růžové okvětní plátky na ozdobu
Postup
Lusky kardamomu si rozdrťte v hmoždíři. Vyndejte slupky, semínka přidejte do hrnce s ko- kosovým mlékem. To pomalu přiveďte k varu, odstavte z plamene a přidejte cukr a škrob. Obojí je ve zmrzlině důležité proto, aby se v ní při mrznutí nevytvářely velké krystaly ledu. Míchejte, dokud se veškerý cukr nerozpustí.
Přidejte růžový sirup a nadrobno nasekané pistáciové oříšky. Mléčnou směs nechte vychladnout a vlijte ji do zmrzlinovače. Po dokončení mražení zmrzlinu buď rovnou podávejte, nebo ji přesuňte do nádoby vhodné do mrazáku. Povrch uhlaďte, ozdobte pistáciemi a růžovými plátky. Uzavřete a uschovejte v mrazáku.
Máma mele vločky
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.