Rychlá svíčková ze zvěřiny

Rychlá svíčková ze zvěřiny

Suroviny 4 porce

  • 1.2 kg srnčí nebo daňčí kýty nebo plece
  • olej na opékání
  • 150 g anglické slaniny, nakrájené na nudličky
  • 1 x větší cibule, nakrájená nadrobno
  • 1.5 lžíce třtinového cukru
  • 1.5 lžíce octa
  • 1 x velká mrkev, nastrouhaná nahrubo
  • 1 x pastinák či velká petržel, nastrouhané nahrubo
  • 0.25 x celeru, nastrouhaná nahrubo
  • 1 sklenka nakládaných brusinek
  • nové koření na dochucení
  • celý pepř na dochucení
  • tymián na dochucení
  • sůl a mletý pepř na dochucení
  • hladká mouka k zahuštění omáčky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • houskové či karlovarské knedlíky (viz str. 22 a 30)
  • klínky citronu k podávání

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 °C. Ve velkém kastrolu opečte na oleji maso v celku ze všech stran. Vyjměte, vsypte slaninu a cibuli, opékejte dosklovita (asi 5 minut). Poprašte lžící cukru a nechte chvíli karamelizovat, zakápněte octem a nechte odpařit. Vsypte zeleninu a 1 lžíci brusinek, promíchejte. Vraťte maso, přidejte koření, osolte a pod pokličkou pečte asi hodinu; občas podlijte.
  2. Pak maso vyjměte. Šťávu přiveďte k varu a nechte odpařit, zaprašte trochou hladké mouky, osmahněte, zalijte smetanou a povařte. Vyndejte celá koření a omáčku rozmixujte či propasírujte dohladka. Dolaďte chuť. Plátky masa podávejte přelité omáčkou, s knedlíky, brusinkami a citronem.
  3. Něco navíc: Klasická svíčková: Asi 2 kg hovězího masa (loupaná plec, roštěnec) zbavte zbytků blan a šlach a osušte. Prošpikujte ho klínky z 200–250 g slaniny v celku. Pak maso v pekáči obložte 1–1,5 mrkví, 1–1,5 petrželí a asi 1/8 velkého celeru (vše nakrájené nahrubo), pár kuličkami pepře a nového koření a 1–2 bobkovými listy. Obsah pekáče přelijte rozehřátým máslem (250 g). Nechte v chladu přikryté marinovat nejméně 1 den, ale klidně i tři, občas obraťte. Až bude maso odleželé, nastrouhejte nahrubo další 1–1,5 mrkve, 1–1,5 petržele a asi 1/8 velkého celeru, nakrájejte nahrubo 1–2 cibule. Troubu předehřejte na 200 °C. Z pekáče, v němž jste marinovali, vyjměte maso. Odeberte ztuhlé kousky másla a odložte je stranou. Pekáč postavte na střední oheň, vsypte připravenou zeleninu a cibuli, přidejte trochu odebraného másla. Za stálého míchání trochu opečte. Mezitím rozehřejte velkou pánev a zprudka v ní na 3 lžících sebraného másla opečte ze všech stran maso. Až začne zelenina v pekáči měknout, posypte ji 1–2 lžícemi krupicového cukru. Za stálého míchání počkejte, až začne karamelizovat. Pak vlijte 2 lžíce kvasného lihového octa a za stálého míchání nechte odpařit. Vmíchejte 1 lžíci plnotučné hořčice a 1 lžíci zavařených brusinek, vložte opečené maso a zlehka osolte. Podlijte trochou hovězího vývaru (celkem je ho třeba 250–300 ml) a dejte do trouby. Asi po 10 minutách zmírněte troubu na 160 °C a pekáč zakryjte. Obvykle je třeba péct a podle potřeby podlévat vývarem asi 2 hodiny, na druhou hodinu teplotu zmírněte na zhruba 130 °C. Měkké maso vyjměte ze základu a zabalte do alobalu. Základ propasírujte přes síto do rendlíku. Přilijte asi 250 ml smetany ke šlehání, opepřete, dosolte a nechte zvolna přejít varem. Maso nakrájejte na plátky, ohřejte a podávejte s knedlíky a omáčkou.

The Best of Apetit IV. - Česko & Slovensko

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Mrkvová krémová polévka

Barbora Charvátová

Mrkvová krémová polévka

Zeleninová pomazánka

Julie Kučerovská

Zeleninová pomazánka

Limetkový dort

La Buchta

Limetkový dort

Fíkový salát

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Fíkový salát

„Rybičková“ pomazánka z cizrny

Petr Klíma

„Rybičková“ pomazánka z cizrny

Nejkrémovější vločky s ovocem a čokoládou

Jana a David Borozidisovi

Nejkrémovější vločky s ovocem a čokoládou