Martina Alinče Dvořáková
Lilky s ricottou
Suroviny 2 porce
- 1 větší lilek
- sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 4 velká rajčata
- 2 lžíce másla
- 100 g mozzarelly
- 50 g sýra Pecorino Romano
- 300 g ricotty
- 1 velký svazek bazalky
Postup
Lilek nakrájejte podélně na tenké plátky. Z obou stran posolte a nechte 30 minut „vypotit“. Mezitím si připravte omáčku. Na pánvi rozpalte olivový olej a přidejte na plátky nakrájený česnek. Ve chvíli, kdy česnek zkřehne a začne zlátnout, přihoďte na malé kostičky nakrájená rajčata a osolte. Nechte 10 minut probublávat, poté odstavte z plotny. Troubu předehřejte na 220 °C.
Osolené lilky otřete ubrousky dosucha, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a každý potřete máslem. Dejte je do trouby a pečte asi 10 minut, pak obraťte a pečte dalších 10 minut. Vyjměte z trouby, dejte stranou a snižte teplotu na 180 °C.
Nastrouhanou mozzarellu a Pecorino smíchejte v míse s ricottou a s nasekanými bazalkovými listy. Na dno pečicí nádoby rovnoměrně rozetřete polovinu připravené rajčatové omáčky. Vezměte plátek lilku, na jeden konec dejte lžíci nebo dvě sýrové náplně a zarolujte. Závitek položte do zapékací nádoby volným okrajem dolů. Postup opakujte až do spotřebování všech plátků. Nakonec lilkové závitky přelijte zbývající omáčkou a dejte zapéct na 25 minut do trouby. Nechte lehce zchladnout a podávejte.
Máma mele vločky
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.