Linda Müllerová
Donuty
Suroviny 9 kusů
Mokré ingredience:
- půl hrnku rostlinného mléka
- půl lžičky jablečného octa
- 4 lžíce vegan margarínu
Suché ingredience:
- 1 hrnek hladké mouky
- půl hrnku krystalového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1.5 lžičky kypřicího prášku
- špetka soli
- 2 lžíce holandského kakaa
Na polevu:
- 100 g hořké vegan čokolády
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce rostlinného mléka
- cukrové posypky na ozdobu
Postup
- Do směsi suchých ingrediencí stačí zapracovat směs těch mokrých (margarín necháme trochu povolit v mikrovlnce). Těsto by mělo být dokonale hladké a poměrně husté. Pokud se nemůžeme rozhodnout mezi obyčejnou vanilkovou a kakaovou variantou, připravíme si obě. Polovinu těsta stačí přendat do druhé misky a promíchat se 2 lžícemi kakaa.
- Formu na donuty pečlivě vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme do poloviny těstem (dost vyběhne, takže žádný strach, uvedené množství těsta vystačí asi na 9 kousků) a šoupneme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 12 minut.
- Mezitím ve vodní lázni rozpustíme čokoládu spolu s kokosovým olejem a mlékem.
- Hotové donuty necháme chvilku odpočinout ve formě a pak vyklopíme. Přendáme je na mřížku a ještě horké pomažeme polevou. Nakonec dozdobíme psychedelickými posypkami a necháme úplně vychladnout.
A co teda jíš?
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce. Jako dárek navíc získáte zdarma recepty z kuchařky v aplikaci.