Semlor
Linda Müllerová

Linda Müllerová

Semlor

Suroviny 0

Na dohotovení:

  • 800 ml vychlazeného tučného kokosového mléka
  • 2 lžíce moučkového cukru plus na posypání
  • 100 g marcipánu
  • 50 ml rostlinného mléka

Na těsto:

  • 130 ml rostlinného mléka
  • 40 g vegan margarínu
  • 1 lžíce jablečného pyré
  • 15 g čerstvého droždí
  • půl lžičky mletého kardamomu
  • půl lžičky sušené citronové kůry
  • 250 g hladké mouky
  • 30 g krupicového cukru
  • půl lžičky kypřicího prášku
  • špetka soli
  • rostlinné mléko, margarín a sirup na pomašlování

Postup

  1. Mletý kardamom, citronovou kůru a rozdrobené droždí zalijeme směsí mléka, margarínu a jablečného pyré, kterou jsme ohřáli přibližně na teplotu lidského těla. Pečlivě promícháme.

  2. Do tekuté směsi začneme postupně zapracovávat mouku s cukrem, kypřicím práškem a solí. Těsto přendáme na vál a dáme mu co proto. V případě potřeby přidáme kapku rostlinného mléka nebo mouky, nicméně asi tak po pěti minutách bychom měli v rukou držet krásně hladké nelepivé těsto, které uložíme zpět do mísy, překryjeme vlhkou utěrkou a dáme na hodinu kynout do tepla.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 10 až 12 částí, ze kterých vyválíme malé kuličky. Ty přendáme na pečicím papírem vyložený hluboký plech, opět zakryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut nabývat.

  4. Troubu předehřejeme na 180 °C, bochánky pomašlujeme rostlinným mlékem s kapkou sirupu a margarínu a pečeme 15 až 20 minut dozlatova. Poté necháme zcela vychladnout na mřížce. Nožem do nich vyřízneme trojúhelníkový otvor (kůrku schováme na potom) a z každého z nich vydlabeme asi 2 lžičky střídky, které promícháme s nastrouhaným marcipánem a rostlinným mlékem. Hotovou směsku následně napěchujeme zpět do bochánků.

  5. Plechovky kokosového mléka obrátíme dnem vzhůru, otevřeme a odlijeme tekutou část. Lžící vydlabeme pevnou kokosovou hmotu, kterou ručním mixérem vyšleháme spolu s moučkovým cukrem (tady pozor, některé značky kokosového mléka potřebují strávit alespoň 12 hodin v lednici, aby se daly vyšlehat). Hotovou šlehačku navrstvíme na připravené bochánky, přiklopíme vykrojenou kůrkou a posypeme moučkovým cukrem.

A co teda jíš?

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce. Jako dárek navíc získáte zdarma recepty z kuchařky v aplikaci.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Podzimní zeleninová polévka s cizrnou

Kateřina Bednářová

Podzimní zeleninová polévka s cizrnou

Banánový chlebíček

Marika a Jirka Kučovi

Banánový chlebíček

Domácí mandlové mléko

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Domácí mandlové mléko

Guacamole

Jitka Adamová

Guacamole

Zapečená cuketa s rýží

Martina Alinče Dvořáková

Zapečená cuketa s rýží