Linda Müllerová
Semlor
Suroviny 0
Na dohotovení:
- 800 ml vychlazeného tučného kokosového mléka
- 2 lžíce moučkového cukru plus na posypání
- 100 g marcipánu
- 50 ml rostlinného mléka
Na těsto:
- 130 ml rostlinného mléka
- 40 g vegan margarínu
- 1 lžíce jablečného pyré
- 15 g čerstvého droždí
- půl lžičky mletého kardamomu
- půl lžičky sušené citronové kůry
- 250 g hladké mouky
- 30 g krupicového cukru
- půl lžičky kypřicího prášku
- špetka soli
- rostlinné mléko, margarín a sirup na pomašlování
Postup
Mletý kardamom, citronovou kůru a rozdrobené droždí zalijeme směsí mléka, margarínu a jablečného pyré, kterou jsme ohřáli přibližně na teplotu lidského těla. Pečlivě promícháme.
Do tekuté směsi začneme postupně zapracovávat mouku s cukrem, kypřicím práškem a solí. Těsto přendáme na vál a dáme mu co proto. V případě potřeby přidáme kapku rostlinného mléka nebo mouky, nicméně asi tak po pěti minutách bychom měli v rukou držet krásně hladké nelepivé těsto, které uložíme zpět do mísy, překryjeme vlhkou utěrkou a dáme na hodinu kynout do tepla.
Vykynuté těsto rozdělíme na 10 až 12 částí, ze kterých vyválíme malé kuličky. Ty přendáme na pečicím papírem vyložený hluboký plech, opět zakryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut nabývat.
Troubu předehřejeme na 180 °C, bochánky pomašlujeme rostlinným mlékem s kapkou sirupu a margarínu a pečeme 15 až 20 minut dozlatova. Poté necháme zcela vychladnout na mřížce. Nožem do nich vyřízneme trojúhelníkový otvor (kůrku schováme na potom) a z každého z nich vydlabeme asi 2 lžičky střídky, které promícháme s nastrouhaným marcipánem a rostlinným mlékem. Hotovou směsku následně napěchujeme zpět do bochánků.
Plechovky kokosového mléka obrátíme dnem vzhůru, otevřeme a odlijeme tekutou část. Lžící vydlabeme pevnou kokosovou hmotu, kterou ručním mixérem vyšleháme spolu s moučkovým cukrem (tady pozor, některé značky kokosového mléka potřebují strávit alespoň 12 hodin v lednici, aby se daly vyšlehat). Hotovou šlehačku navrstvíme na připravené bochánky, přiklopíme vykrojenou kůrkou a posypeme moučkovým cukrem.
A co teda jíš?
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce. Jako dárek navíc získáte zdarma recepty z kuchařky v aplikaci.