Linda Müllerová
Seitan steak
Suroviny 3 porce
Na chimichurri:
- 1 hrst hladkolisté petržele
- několik lístků čerstvého koriandru
- půl lžičky sušeného oregana
- 3 stroužky česneku
- 1 malá šalotka
- šťáva z poloviny limetky
- 3 lžíce olivového oleje plus na smažení
- 1 lžíce jablečného octa
- sůl a pepř
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička agávového sirupu
- kajenský pepř dle odvahy
Na hranolky:
- 500 g brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžička kajenského pepře
- půl lžičky soli
- 250 g seitanu natural
Postup
Petržel nasypeme do mixéru a zakápneme olejem, octem a limetkovou šťávou. Spolu s koriandrem, oreganem, česnekem a šalotkou ji následně rozmixujeme dohladka. Vzniklé chimichurri nakonec dochutíme solí a pepřem.
Dvě lžíce chimichurri dáme stranou (budeme je potřebovat k servírování) a do zbytku směsi přidáme sójovou omáčku, sirup a kajenský pepř. Vzniklou marinádu přelijeme do igelitového sáčku, do kterého hodíme celý seitan. Pytlík zavážeme gumičkou, rukama ho pěkně promasírujeme a uložíme alespoň na 1 hodinu do lednice (samozřejmě čím déle se bude seitan rochnit, tím lépe).
Neoloupané brambory omyjeme a nakrájíme na centimetrové hranolky, které omatláme směsí oleje, octa, kajenského pepře a soli. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova.
Vymarinovaný seitan hodíme na gril či pánev se lžící oleje a opečeme ze všech stran dohněda. Hotový steak rozkrájíme na plátky, pokapeme extra dávkou chimichurri a zbaštíme se superkřupavými hranolky.
A co teda jíš?
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce. Jako dárek navíc získáte zdarma recepty z kuchařky v aplikaci.