Škubánky se zelím
Linda Müllerová

Linda Müllerová

Škubánky se zelím

Suroviny 4 porce

Na škubánky:

  • 500 g brambor typu C
  • 150 g hrubé mouky
  • sůl
  • řepkový olej na opékání

Na dušené zelí:

  • 1 kg červeného zelí
  • 2 červené cibule
  • 1 kyselé jablíčko
  • hrst rozinek
  • 2 lžíce drceného kmínu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce octa
  • sůl a pepř
  • řepkový olej na restování

Navíc:

  • 1 balení uzeného tofu
  • 2 červené cibule
  • řepkový olej na smažení

Postup

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené vody (mělo by jí být akorát tolik, aby byly brambory ponořené). Jakmile jsou uvařené do poloměkka (trvá to cca 10 minut), odstavíme hrnec z plotny a polovinu vody slijeme. Brambory zasypeme moukou a obráceným koncem vařečky do nich uděláme několik šťouchů tak, aby byla vidět voda na dně. Zakryjeme pokličkou, vrátíme na plotnu a necháme 20 minut propařit na nejnižší teplotu.

  2. Propařené brambory rozšťoucháme a prohněteme vařečkou. Jakmile směs získá správnou konzistenci (odlepuje se od stran hrnce), vytvarujeme z ní pomocí dvou lžic jednotlivé škubánky. Až trochu vychladnou a ztuhnou, opečeme je na oleji dozlatova.

  3. Zelí rozkrájíme na čtvrtky, vyřízneme z nich košťál a zbytek nakrájíme na jemné proužky. Jablíčko pokrájíme na kostičky a větší rozinky nasekáme.

  4. Ve velkém hrnci necháme na oleji zesklovatět cibulku a přidáme k ní zbytek ingrediencí, tedy zelí (překvapivě), jablko, rozinky a všechna ostatní dochucovadla. Podlijeme půlkou hrnku vody, teplotu stáhneme na minimum a necháme dusit pod pokličkou přibližně 50 minut doměkka. Nakonec doladíme sladkost či kyselost dle osobních preferencí.

  5. Tofu a cibulku nakrájíme na mini kostičky a osmahneme na dostatečném množství oleje dokřupava.

  6. Škubánky nakonec servírujeme na červeném zelí, posypané křupavým tofu s cibulkou a dozdobené snítkou čerstvého rozmarýnu. Nedělní oběd jak vyšitý!

A co teda jíš?

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce. Jako dárek navíc získáte zdarma recepty z kuchařky v aplikaci.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Veganská čokoládová buchta

Julie Kučerovská

Veganská čokoládová buchta

Ovesná slaná kaše

Věra Strnadová

Ovesná slaná kaše

Svíčková omáčka (a maso)

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Svíčková omáčka (a maso)