Karolína Kamberská
Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou
Suroviny 4 porce
Pikantní pečená vepřová žebírka
- 2 kg syrových masitých vepřových žebírek
- 200 ml piva
Na marinádu
- 5 lžic řepkového oleje
- 2 lžíce pikantní hořčice
- 4 stroužky prolisovaného česneku
- 3 lžičky soli
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- 2 lžičky mletého koriandru
- 0.5 lžičky mletého chilli
- 2.5 lžíce medu
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 3 lžíce rajského protlaku
- 2 x velký žloutek
- 0.5 lžičky soli a čerstvě mletý pepř
- 1 lžička jemné dijonské hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 60 ml olivového oleje
- 200 ml řepkového oleje
- 1 x červená chilli paprička
- 1 x malý stroužek česneku
- 1 kapka medu
- 1 hrst koriandru
Postup
- Žebírka rozkrojte mezi žebry na menší kusy. V míse smíchejte suroviny na marinádu, obalte v ní žebírka a mísu přetáhněte fólií. Dejte přes noc do chladničky.
- Druhý den rozpalte troubu na 220 °C, žebírka vyrovnejte na pekáč, podlijte pivem a zapečte je. Snižte teplotu na 150 °C, žebírka přikryjte a pečte dvě hodiny. V průběhu dvakrát přelijte maso vypečenou šťávou.
- Když je maso měkké, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte odkryté, než se utvoří zlatavá krustička.
- Asi dvě hodiny před přípravou majonézy si připravte všechny ingredience na pracovní stůl, aby měly stejnou teplotu. Pak v míse dohladka rozšlehejte žloutky se solí, pepřem, hořčicí a lžící citronové šťávy. Smíchejte oba oleje a po kapkách je zašlehávejte do žloutkové hmoty. Zpočátku postupujte velmi opatrně a každou další kapku oleje přidávejte až ve chvíli, kdy se ta předchozí zcela rozplynula. Teprve když emulze začne světlat a houstnout – začne vám vzdáleně připomínat majonézu – můžete olej lít mírným pramínkem. Ke konci opět zpomalte, zjistíte překvapivou věc. Čím více oleje jste přidali, tím je majonéza hustší… Nebojte se tedy postupně vmíchat celých doporučených 260 ml.
- Nakonec majonézu můžete dochutit dle vlastního výběru nasekanouchilli papričkou, utřeným česnekem, pepřem, medem a koriandrem.
Karolína - Domácí kuchařka - Štěstí z kuchyně
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.