Matěj Pospíšil
Líné kuře na víně
Suroviny 2 porce
- 2 kuřecí zadní čtvrtky
- 1 x vínečko červené (2 dcl)
- 6 ks žampionů
- 0.3 l vývaru
- 1 větší cibuli
- 2 stroužky česnek
- 500 g brambor
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 0.3 l smetany
- máslo
- pepř a sůl
- hrstečku nasekaného čerstvého tymiánu
Postup
Otevři lahvinku a nalej si krásnou číšu pěkně po francouzsku.
Kuřecí nasol a napepři, žampiony nakrájej na čtvrtky nebo i menší kousky. Pěkně s nohama, nevyhazuj, neplýtvej. Cibuličku nadrobno, česnek na plátky, oloupané brambory na kostky. Ve velkém hrnci rozpal olej na mírném plameni a hezky dlouze polehounku na něm restuj cibulku, až ztmavne.
Pak tomu trochu přitop, přidej maso s česnekem a nech ze všech stran zasmahnout. Zalej sklenkou vína, přidej žampiony, posekaný tymián a nech vařit. Mezitím si dej do osolené vody vařit brambůrky na kaši.
Jakmile se vínečko odpaří a zbude ho jenom po dně, přilej vývar, přiklop pokličkou na půl žerdi a nech dusit, dokavaď se masíčko neudělá. Tak půlhodinku. Podle potřeby klidně přilej trochu vínečka.
Na konci vaření přihoď hrstičku nasekané petržele. V kastrůlku ohřej smetanu, brambory slej a smetanou zalej. Přidej oříšek másla, nasekanou petrželku a šťouchadlem krásně rozšťouchej.
A máš večeři jak císař pán.