

Matěj Pospíšil
Kachní játrovka
Suroviny 1 várka
- 500 g kachních jatýrek (ne mražených)
- 1 dcl červeného vína
- 1 hrst sušených brusinek
- snítku čerstvého tymiánu
- 125 g másla
- 50 ml 33% smetánky
- 1 fialovou cibulu
- česnek
Postup
Játra očisti a trochu pokrájej. Na pánvi si na másle zpěň cibulku nakrájenou nadrobno.
Přidej játra s česnekem, osmahni tak minutku ze všech stran naprudko a podlej vínem.Přisyp nasekaný tymiánek, řádně opepři a osol a nech vínečko odpařit, játra se v něm krásnědodělají. Hotová jatýrka přesuň do misky, přilej trochu smetany a lehce promixuj, nemusíšúplně dotekuta.Játra očisti a trochu pokrájej. Na pánvi si na másle
zpěň cibulku nakrájenou nadrobno.
Přidej játra s česnekem, osmahni tak minutku
ze všech stran naprudko a podlej vínem.
Přisyp nasekaný tymiánek, řádně opepři a osol
a nech vínečko odpařit, játra se v něm krásně
dodělají. Hotová jatýrka přesuň do misky, přilej
trochu smetany a lehce promixuj, nemusíš
úplně dotekuta.
Vmíchej do paštěnky brusinky a pěkně ju naaranžuj do nějaké mělké misky nebo pekáčku. Na závěr si v rendlíčku rozpusť máslo, výsledný produkt jím přelej, přisyp navrch pár zbylých brusinek a lístečkůtymiánu a dej do lednice tak na hodinku zatuhnout. Podávej s co nejčerstvějším chlebem, rohlíčkem či bagetou, dobré pečivo bude polovina úspěchu.
Tip pro paštikáře profesionály: Skutečný paštikář profesionál se nebojí experimentovat a být kreativní. Brusinky můžeš klidně zaměnit za nakládaný zelený pepř či třeba mandličky. Tymián za vcelku jakoukoli čerstvou bylinku, např. rozmarýn či saturejku. Nebál bych se jít ani do husích jater, pokud je seženeš. Místo vínečka určitě nic nezkazíš třeba trochou dobrého koňáčku či rumu...
Sdílejte recept s přáteli
Další recepty z kuchařky
