Matěj Pospíšil
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
Suroviny 4 porce
- 1 menší dýni hokaido
- 500 ml kokosového mléka
- 300 ml vývaru
- 1 velkou cibuli
- 1 lžíci třtinového cukru
- 1 lžíci kari koření
- 1 x zázvor (kus jako palec)
- 1 lžíci římského kmínu
- špetku chilli
- pepř a sůl
- olivový olej
Postup
- Dýni rozkroj, zbav dužiny a semínek a rozsekej na kostečky. V hrnci osmahni cibulku dozlatova, přidej dýni a pár minut restuj. Občas promíchej. Ke konci restování zasypej cukrem a za stálého míchání nechej chvilku zkaramelizovat.
- Zapraš karíčkem, chilli, kmínem, přidej nastrouhaný zázvor, promíchej a nech půlminutku koření rozvonět. Poté zalej vývarem (když nemáš, tak tam vpal vodu) a nech tak 15 minut vařit na mírném plameňu.
- Osol, trošku opepři a rozmixuj tyčákem dohlaďounka. Vrať na plotnu a přilej kokosový milk. Promíchej, nech společně prohřát a koštni. Podle toho, jakej seš drsňák, můžeš přidat chilli. A taky trochu dolít vodou, kdyby to na polívku bylo moc hustý.
- Tipy: Jestli seš velkej fajnšmekr, dýňová semínka nevyhazuj, ale nasucho je opraž na pánvičce a polévku si s nima krásně ozdob. Nebo je osol a jen tak si je schroustej u AZ kvízu.
- Mimo sezónu dýní hokaidó použij dýni máslovou.
Na talíři polévku zakápni dobrým oliváčkem, posyp nakrájenou čerstvou chilli papričkou a lístečky koriandru.