

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková
Vánočka od cukrářky
Suroviny 1 vánočka
- 500 g polohrubé mouky
- 1 balíček (7g) sušeného droždí Dr. Oetker
- 80 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 100 g másla
- 300 ml mléka
- 5 g soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 x kůra z půlky bio citronu
- 50 g rozinek (nemusí být)
- 30 g mandlí (plátky) na zdobení
- 1 vejce na potření
Postup
Dáš si ohřát mléko, aby bylo vlažné. V rendlíčku rozehřeješ máslo. V míse promícháš mouku se suchým droždím, přidáš cukr, 2 vejce, přiliješ vlažné mléko, rozehřáté máslo, osolíš, přidáš lžičku prdopeče a nastrouháš do těsta citronovou kůru z bio citronu (bez bílé části pod kůrou), přisypeš rozinky. Směs zamícháš. Jakmile se začnou dělat bublinky či puchýřky, posypeš těsto moukou, přikryješ utěrkou a necháš kynout na teplém místě, klidně v kuchyni, cca hodinu a půl. Po vykynutí přemístíš těsto na vál a rozdělíš na 9 dílů. Rozválíš z nich rukama válečky.
A teď bacha, nejdřív si zapleteš spodní díl ze 4 válečků, pak díl prostřední ze 3 a nakonec horní dílek ze 2 válečků. Vrstvy pokladeš na sebe a propícháš 3 špejlemi – v přední, prostřední i zadní části. Těsto ti alespoň nespadne. Vánočku potřeš vajíčkem, posypeš plátky mandlí a necháš kynout půl hodiny. Rozpálíš troubu na 200 °C, dáš tam vánočku a stáhneš na 150 až 160 °C (u horkovzdušné), pečeš 45 minut. Pak vytáhneš špejli, a jestli bude suchá, vánočka je hotová.
Pečení kontroluj, každá trouba je jiná, o tom jsme s babičkou vedly debaty. Když mi diktovala recept, slyším dědu Zděndu, jak říká: Můžeš ji péct i na 200 stupňů, pečeš, pečeš, spálíš, vyhodíš – taky možnost.Vychladlou vánočku podáváš třeba s marmeládou.
Bez buchet se nevdáš
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce. Jako dárek navíc získáte zdarma recepty z kuchařky v aplikaci.