Koláče se švestkama
Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Koláče se švestkama

Suroviny 12 koláčů

Na drobenku

  • 40 g krystalového cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • 50 g másla

Na náplň

  • vypeckované švestky
  • švestková povidla
  • mletý mák
  • 1 lžíce rumu

Na kynuté těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 balíček sušeného droždí Dr. Oetker
  • 0.5 prášku do pečiva
  • 100 ml oleje
  • 125 ml mléka
  • vajíčko na pomašlování
  • mandle na zdobení

Postup

  1. Mléko ohřeješ, aby bylo teplé. Mouku smícháš v míse s práškem do pečiva, přisypeš sušené droždí a cukr a zaliješ mlékem. Těsto necháš 5 minut kynout tak, jak je. Pak přidáš vejce, olej a vařečkou vypracuješ těsto. Pořádně ho vymícháváš, cca 5 minut. Horní vrstvu těsta poprášíš moukou, přikryješ utěrkou a necháš na teplém místě kynout hodinu a půl.
  2. Z těsta uděláš bochánky, které kladeš na plech vyložený pečicím papírem. Dlaní z nich „vyválíš“ kulaté placky ve tvaru koláče. Teď je necháš asi 20 minut kynout na plechu a připravíš si náplň a drobenku.
  3. Troubu rozpálíš na 180 °C. Švestky nakrájíš, povidla promícháš s mákem a rumem. Na drobenku smícháš v misce cukr s máslem a moukou a rukama vyhněteš žmolenku. Na koláče kladeš maková povidla, švestky a završíš to drobenkou. Nakonec rozkvedláš vejce a pírkem omažeš okraje těsta. Troubu stáhneš a pečeš na 160 °C asi 15 až 20 minut.

Bez buchet se nevdáš

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce. Jako dárek navíc získáte zdarma recepty z kuchařky v aplikaci.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem

Karolína Kamberská

Pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem

Losos v koprové omáčce

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Losos v koprové omáčce

Podzimní zeleninová polévka s cizrnou

Kateřina Bednářová

Podzimní zeleninová polévka s cizrnou

Čirok se špenátem a cizrnou

Jana a David Borozidisovi

Čirok se špenátem a cizrnou