

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková
Koláče se švestkama
Suroviny 12 koláčů
Na drobenku
- 40 g krystalového cukru
- 80 g polohrubé mouky
- 50 g másla
Na náplň
- vypeckované švestky
- švestková povidla
- mletý mák
- 1 lžíce rumu
Na kynuté těsto
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 balíček sušeného droždí Dr. Oetker
- 0.5 prášku do pečiva
- 100 ml oleje
- 125 ml mléka
- vajíčko na pomašlování
- mandle na zdobení
Postup
- Mléko ohřeješ, aby bylo teplé. Mouku smícháš v míse s práškem do pečiva, přisypeš sušené droždí a cukr a zaliješ mlékem. Těsto necháš 5 minut kynout tak, jak je. Pak přidáš vejce, olej a vařečkou vypracuješ těsto. Pořádně ho vymícháváš, cca 5 minut. Horní vrstvu těsta poprášíš moukou, přikryješ utěrkou a necháš na teplém místě kynout hodinu a půl.
- Z těsta uděláš bochánky, které kladeš na plech vyložený pečicím papírem. Dlaní z nich „vyválíš“ kulaté placky ve tvaru koláče. Teď je necháš asi 20 minut kynout na plechu a připravíš si náplň a drobenku.
- Troubu rozpálíš na 180 °C. Švestky nakrájíš, povidla promícháš s mákem a rumem. Na drobenku smícháš v misce cukr s máslem a moukou a rukama vyhněteš žmolenku. Na koláče kladeš maková povidla, švestky a završíš to drobenkou. Nakonec rozkvedláš vejce a pírkem omažeš okraje těsta. Troubu stáhneš a pečeš na 160 °C asi 15 až 20 minut.
Bez buchet se nevdáš
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce. Jako dárek navíc získáte zdarma recepty z kuchařky v aplikaci.